АЛАРМ ВО МОСКВА – На улиците во руската престолнина се емитуваат инструкции во случај на нуклеарен напад !?

0

Во Москва се емитува информативно видео со детални упатства како правилно да се спакува „итен куфер“ во случај на хемиски или нуклеарни напади.

Видеото кое е прикажано на бројни билборди го подготви Министерството за вонредни ситуации на Русија. Очевидци снимија една од овие пораки, прикажана на екранот во близина на паркот „Горки“.

Содржина на комплетот за итни случаи: комплет за прва помош, рачна светилка и батерии, ловечки кибрит, сув алкохол, запалки за гас, мобилен телефон, радио приемник, довод на батерија, помошен нож, комплет за поправка (конци, игли), снабдување со храна и вода (најмалку за три дена), садови за еднократна употреба, средства за лична хигиена, промена на долна облека и чорапи“, стои на видеото на екранот.

Веб-страницата MSK1.RU го контактираше министерството во Москва за појаснување. Таму одговориле дека видео-снимката е договорена и официјално прикажана во име на Министерството за вонредни состојби, но не можеа да објаснат на што се однесува емитувањето на ваквите предупредувања во Русија.