Американскиот боксерски тим одби да учествува на СП поради учество на Русите под свое знаме

0

Официјалната веб-страница на американската боксерска федерација објави одбивање на учество на американски тимови на светските првенства за мажи и жени. Причината е одлуката на Меѓународната боксерска асоцијација (ИБА) да им дозволи на боксерите од Русија и Белорусија да се натпреваруваат под нивните национални знамиња.

Шефот на „USA Boxing“, Мајк Мекати, ги наведе тврдењата против ИБА, поради кои, според него, учеството на светските првенства „ги крши не само санкциите на Меѓународниот олимписки комитет, потврдени на 2 февруари, туку и принципите на фер-плеј и транспарентност.

Управниот одбор на ИБА, на чело со Умар Кремлев, гласаше за укинување на забраната за боксери од Русија и Белорусија од меѓународни натпревари. Одлуката стапи на сила на 5 октомври.

ИБА сака да остане политички неутрална и независна и повика на мирно решавање на конфликтите.

Светското првенство во бокс за мажи ќе се одржи од 1 до 14 мај во Ташкент (Узбекистан), додека во женска конкуренција од 15 март до 31 март во Делхи (Индија).