Атлетичарката од Етиопија собори светски рекорд: Гудаф Цегај со голем стил славеше на Дијамантската лига

0

Атлетичарот од Етиопија, Гудаф Цегаи, вечерва го собори светскиот рекорд во трката на 5.000 метри, на собирот на Дијамантската лига во Јуџин.

Таа постави нов рекорд откако ја истрча делницата за 14:00,21 минути.

До вечерашната трка рекордот го држеше Кениецот Фејт Кипјегон со време од 14:05.20 минути.

Во август, Чегај освои златен медал на Светското првенство во Будимпешта во трката на 10.000 метри.