Бугарскиот претседател: Ако Северна Македонија продолжи да го блокира бугарското учество, тие самите се блокираат за ЕУ

Случајот за нападот на Христијан Пендиков е израз на повеќедецениската политика на влевање омраза кон Бугарите и сè што е бугарско. И затоа е исклучително важно овојпат властите во Република Северна Македонија јасно да кажат дека ова е злосторство од омраза – не домашен скандал, а не кривично дело, изјави бугарскиот претседател Румен Радев за медиумите на 27 јануари. во Перник на отворањето на фестивалот на мумерите „Сурва“ .

Бидејќи многу случаи на систематско вознемирување на лица со бугарски самоидентитет не се истражени и казнети, тоа доведе до такви случаи на физичко насилство и ескалација. Во понеделник министерот за внатрешни работи, шефот на Државната агенција за национална безбедност (САНС) и бугарскиот амбасадор ќе одат во Северна Македонија за да побараат од македонските власти јасно да кажат какви мерки преземаат за македонските Бугари да се чувствуваат заштитени и слободен, рече Радев.

Ова не е прашање само на историјата и јазикот, туку и на основните човекови права. Радев рече дека очекува многу брзо и македонските Бугари да бидат вклучени во уставот на РНМ.

Претседателот повика на консолидација на напорите за користење на сите европски механизми за да се реши овој проблем еднаш засекогаш.

„Ако Република Северна Македонија продолжи да го блокира бугарското учество во каква било форма, тие се блокираат себеси за ЕУ ​​– тоа е јасно“, рече претседателот.