„Виз ер“, „Луфтханза“ и „Ејксиан“ со понуди на тендерот за субвенции за нови летови

 Авиокомпаниите „Виз ер“, „Луфтханза“ и „Ејксиан ерлајнс“ доставија понуди на тендерот за доделување финансиска поддршка за нови авиолинии од Меѓународниот аеродром „Скопје“ и аеродромот „Свети Апостул Пали“. во Охрид за периодот од 2023 година до крајот на 2025 година.

Понудите денеска во Министерството за транспорт и врски ги отвори Комисијата за таа цел. Следната недела ќе се врши евалуација на понудите, по што се очекува да бидат избрани авиокомпаниите со кои ќе се потпише договор за субвенции за нови летови.

Со повикот кој беше отворен од 20 декември минатата година до вчера, за разлика од претходните, може да се изберат многу авиокомпании. За оваа година за финансиска помош за нови авиолинии се предвидени 1,1 милион евра.

Финансиската поддршка, според повикот, ќе биде дадена согласно критериумите за рангирање на новите дестинации по овој редослед: периодот на работа на дестинацијата, бројот на неделни летови, атрактивноста на аеродромот во кој работи, бројот на седишта понудени за продажба.

Планирано е да се обезбеди финансиска поддршка од седум евра во денари по патник од Меѓународниот аеродром Скопје и 4,5 евра во денари по патник од „Свети Апостол Пали – Охрид“.

На 1 март минатата година истекоа трите договори за субвенционирани летови со унгарската компанија „Визер“.

Меѓународниот аеродром Скопје и аеродромот „Свети Апостол Павле“ во Охрид ја завршија 2022 година со приближно 2,4 милиони патници и 19.448 летови. Двата аеродрома забележаа пораст на патничкиот сообраќај од 70 отсто во 2022 година, во однос на 2021 година, додека во однос на 2019 година, патничкиот сообраќај е на -11 отсто, односно 89 отсто стапка на закрепнување врз основа на статистиката на патничкиот воздушен сообраќај за 2019 година.

Oд меѓународниот аеродром „Скопје“ оперираат 11 авиокомпании („Ер Србија“, „Аустриан ерлајнс“, „Кроација ерлајнс“, „Еделвајс“, „Чер ерлајнс“, „Пегасус ерлајнс“, „Туркиш ерлајнс“, ЛОТ, Егеан, „Виз Ер“ и „Изижет“) до 36 дестинации, додека од аеродромот „Свети Апостул Пали“ – Охрид две авиокомпании („Виз Ер“ и „Цер Ерлајнс“) оперираат до четири дестинации.