Влада: Со ратификација на Договорот за ФРОНТЕКС, македонскиот јазик и идентитет на европско ниво

0

Владата на Република Северна Македонија го поздравува донесувањето на Законот за ратификација на Договорот меѓу Република Северна Македонија и Европската Унија за оперативните активности што ги спроведува Агенцијата за европска гранична и крајбрежна стража ( ФРОНТЕКС) во Република Македонија Север.

„Договорот за ФРОНТЕКС, ратификуван на вчерашната собраниска седница, е потпишан на 26 октомври 2022 година и е прв Договор потпишан со ЕУ, на македонски јазик, без додатоци, фусноти, што е доказ за заштита на македонскиот јазик. и македонскиот идентитет, кои со овој документ се утврдени на европско ниво, заедно со сите други јазици и идентитети на земјите-членки на ЕУ“, се истакнува во соопштението на владината служба.

Со потпишувањето на овој документ и неговата ратификација, статусот на официјална употреба на стандардниот македонски јазик е подигнат на највисоко ниво, што не прави сите нас, граѓаните на Република Северна Македонија, исклучително горди на нашата култура, јазик. и идентитет, кои се познати и признати во меѓународната рамка.

„Македонскиот јазик и идентитет се зачувани и засновани на европското законодавство. Овој чин е кулминација на заложбите за зачувување и унапредување на македонскиот јазик на нашиот евроинтегративен пат“, нагласуваат од Владата.

Ратификацијата на Договорот за ФРОНТЕКС, кој беше потпишан меѓу Европската Унија и Република Северна Македонија, е израз на нашата заедничка определба за дефинирање одржливи решенија во справувањето со илегалната миграција и прекуграничниот криминал, со почитување на човековите права. а демократските принципи се темелни основни принципи на кои се заснова меѓусебната соработка.

На овој начин, со имплементацијата на овој Договор ќе се придонесе за ефикасно управување и соочување со миграциските предизвици и можните закани во иднина, како и за соочување со тешки кривични дела со прекугранична димензија.

Овој договор ги регулира сите прашања потребни за распоредување на тимови за гранично управување од постојаниот корпус на Европската гранична и крајбрежна стража на територијата на Република Северна Македонија, каде што членовите на тимот можат да вршат извршни овластувања.

Согласно Договорот, соработката се заснова на принципите на партнерство и меѓусебно почитување, при што за секоја оперативна активност оперативниот план е договорен меѓу Агенцијата и Република Северна Македонија.

Споменатиот договор ги обврзува сите лица кои учествуваат во оперативната активност да ги одржуваат највисоките стандарди на интегритет, етичко однесување, професионалност и почитување на основните права, како и да ги исполнуваат обврските што им се доделени со одредбите од оперативниот план.

„По 17 години чекање пред вратите на ЕУ, Владата на Република Северна Македонија ги оствари надежите на граѓаните за целосна заштита на македонскиот јазик, култура и идентитет. Ќе продолжиме да ги промовираме и зачувуваме нашите вредности, како и да го чуваме мирот, безбедноста и стабилноста на нашата земја“, се нагласува во соопштението на владината служба.