Владите во обид да го регулираат пристапот на децата до социјалните медиуми

0

Веќе со години, активистите и властите се справуваат со ризиците поврзани со неограничениот пристап на децата до социјалните медиуми. Малолетниците на возраст од 13 години покажале тенденции на самоповредување или насилство и се соочиле со проблеми со менталното здравје откако се соочиле со сајбер-насилници и хакери.

Минатата недела, Јута стана првата американска држава која бара од социјалните мрежи да добијат согласност од родителите за сметките што ги користат под 18 години, ставајќи го товарот на платформите како Инстаграм и ТикТок за да ја потврдат возраста на нивните корисници.

Законот, кој стапува на сила во март 2024 година, беше донесен како одговор на стравувањата од растечката зависност на младите од социјалните медиуми и на безбедносните ризици како што се експлоатација и собирање лични податоци на децата.

Анксиозноста, депресијата и ниската почит се главните проблеми кај тинејџерите зависни од социјалните мрежи. Експертите велат дека зависноста од социјалните мрежи доведува и до намалена продуктивност и социјална изолација.

Построги ограничувања

Според емпирискиот извештај на Друштвото за истражување во развојот на детето, децата го добиваат својот прв мобилен телефон на просечна возраст од единаесет и пол години. Компаниите за социјално вмрежување како Фејсбук, Снапчат, и ТикТок им дозволуваат на децата на возраст од 13 години и повеќе да ги преземаат нивните апликации. Но, лекарите и експертите велат дека сегашното ограничување на возраста е премногу ниско и треба да биде поголемо.

„Јас, лично, врз основа на податоците што ги видов, верувам дека 13 години е прерано. Тоа е време каде што е навистина важно за нас да бидеме внимателни за тоа како тие размислуваат за сопствената самопочит и нивните односи, а често искривената средина на социјалните медиуми често им прави лоша услуга на многу од тие деца“, вели американскиот хирург Вивек Мурти во интервју за Си-Ен-Ен.

Групите за застапување на децата ги поздравија преземените чекори на Јута кои можат да помогнат да се напуштат некои зависнички навики кај тинејџерите.

„Тоа додава импулс за другите држави да бараат одговорност од компаниите за социјални медиуми за да обезбедат дека децата ширум земјата се заштитени преку Интернет“, рече Џим Стејер, основач и извршен директор на Комон Сенс Медија.

Неодамна, популарната апликација за социјални медиуми за видео содржини ТикТок одлучи да го ограничи дневното време на екранот за корисниците под 18 години на 60 минути.

Јута им дава пример на другите држави во САД и другите земји дали можат да ги наметнат истите правила за технолошките гиганти.

Дали е можно?

Главниот проблем опстојува во тоа што треба да направат регулаторите за да ги спречат штетните страни на социјалните медиуми. Заедничките напори што ги спроведуваат родителите и државните регулатори може да помогнат во заштитата на безбедноста и здравјето на децата. Од една страна, владините тела можат тесно да соработуваат со технолошките компании, а од друга страна, родителите можат да се грижат за своите деца.

Регулаторите можат да постават ограничувања за возраста, но исто така може да биде отворено за мамење во однос на информациите што ги даваат тинејџерите. На пример, децата лесно можат да ја лажираат својата возраст или информациите побарани од апликациите на социјалните мрежи.

Според истражувањето спроведено од Офком, набљудувач на комуникациите, третина од корисниците на социјалните мрежи на возраст од 8 до 17 години се пријавиле со лажна возраст.

Но, интервенцијата на родителите може да помогне да се следи користењето на социјалните мрежи на нивното дете со редовно проверување на нивните сметки или со инсталирање софтвер. Ова исто така може да создаде проблем со приватноста меѓу децата и родителите.

Предлог-законот предложен од владата на Јута наметнува своевиден полициски час на социјалните мрежи помеѓу 22:30 и 06:30 часот, освен ако не го приспособат ова нивните родители. Компаниите исто така нема да можат да собираат никакви податоци. Покрај тоа, има за цел да спречи какво било собирање податоци од деца за реклами и сродни бизниси.

Исто така, не е познато како владите ќе ги спроведат овие мерки, вклучително и ефективноста на проверката на возраста, бидејќи до апликациите на социјалните медиуми може да се пристапи на глобално ниво. Има илјадници активни апликации за социјални медиуми и тие продолжуваат да растат секој ден.

Извор: ТРТ Балкан