Воздушна снимка од санта мраз со големина на Лондон која се отцепи од Антарктикот

0

Научниците ја објавија првата воздушна снимка од голема санта мраз што се отцепи од ледениот гребен на Антарктикот во јануари.

А81, санта мраз со големина на Лондон, се откина од Брунт Риџ претходно оваа година, една деценија откако се појавија првите пукнатини, пишува Телеграф.

„Сладениот брег со оваа големина ќе има големо влијание врз океанските екосистеми, кои се дом на богатство од разновиден морски живот. Овие влијанија можат да бидат позитивни и негативни“, објасни екологистот Герајнт Тарлинг, како што пренесува Science Alert.

Воздушните снимки направени од British Antarctic Survey (BAS) покажуваат колку навистина е масивен овој леден блок, кој дури и кога се гледа одозгора изгледа како бескрајна замрзната плоча.

Но, она што можеме да го видиме е само дел од ледениот брег, бидејќи поголемиот дел од неговата маса лежи на стотици метри длабочина.

Поради отцепувањето на сантата мраз, БАС мораше да ја премести целата истражувачка станица за да не заврши да исплива во морето.

Така, во 2016 година, кога сателитските податоци покажаа дека јазот се шири, ја помести истражувачката станица Хали за 23 километри.