Во Германија почна да се точи нов вид гориво

На германските бензински пумпи почна да се точи нов тип на дизел – HVO100. Пумпи за ова гориво веќе постојат во голем број европски земји, меѓу другите во Белгија, Данска, Финска, Естонија, Латвија, Литванија, Холандија, Норвешка и Шведска.

Што е HVO100?

HVO100 е хидрирано растително масло и го исполнува европскиот стандард за квалитет EN 15940 за парафински дизел. Има поголем цетански број (c80) од стандардниот дизел и помала содржина на сулфур и ароматични соединенија. Се произведува од растително масло или суровини базирани на отпад (масло за готвење, на пример).

Кои автомобили можат да го користат овој дизел?

Не сите автомобили се погодни за нови горива. Дали вашето возило може да го користи новото гориво зависи од одобрението на производителот за конкретниот модел. Можете да најдете кој дизел е погоден за вашиот автомобил, на пример, на капачето на резервоарот и во упатствата за работа. Во зависност од производителот, некои модели всушност можат да користат нови горива.

Какви предности носи ова ново дизел гориво?

Предностите за потрошувачот лежат пред сè во можноста за возење на поеколошки начин. Генерално, новите дизел горива предизвикуваат до 90 проценти помалку CO2, вели ADAC.

Колку чини?

Одлуката да се префрли на HVO100 носи повисоки трошоци: разликата во цената кај пумпите изнесува од 15 до 20 центи. Потрошувачката на овие горива би можела да биде малку поголема од онаа на конвенционалниот дизел, пишуваат германските медиуми.