ГО ФАТИЛ МАРКО МИЛОШЕВИЌ СО СОПРУГАТА ВО КРЕВЕТ: И двајцата ги претепал, набргу потоа бил изрешетан пред Сава Центар!

0

Успешниот тркач, а подоцна и контроверзен бизнисмен Владимир Ковачевиќ, попознат како Влада Треф, е убиен на само 39 години.

Владимир Ковачевиќ (39), познат како Треф, е убиен на 20 февруари 1997 година на влезот во Сава Центар, пред канцеларијата на неговата фирма, а ова убиство до ден денес останува неразјаснето. Можеби поради тоа што злосторството често се поврзуваше со неговиот поранешен најдобар пријател, Марко Милошевиќ, син на претседателот Слободан Милошевиќ, за тоа се зборуваше во кругови блиски до подземјето. Марко на местото на убиството пристигнал само неколку минути по полицијата.

Марко Милошевиќ во солзи им зборуваше на полицајците, а на погребот беше еден од најтажните. Но, дали неговите солзи беа вистински? Синот на Треф, Андреј, кој и самиот беше убиен неколку години подоцна, тврдеше дека тоа било само глума. Андреј имал причина да се сомнева дека токму пред неговата смрт наводно се случил првиот и единствен конфликт меѓу дотогаш најдобрите пријатели.

Влада Треф во тие години беше познат како пријател и соработник на синот на претседателот, Марко Милошевиќ. Бидејќи беше многу успешен на патеката, во 1992 година го отвори својот авто-мото клуб „Треф“, каде што истата година се приклучи и Марко и почна да вози трки за него. „Голфот ВР6“ што некогаш го возеле Влада Треф и Марко Милошевиќ се уште е во функција. Во тоа време, во деведесеттите, беше обоен во жолта, омилената боја на Треф. Двајцата набрзо се спријателиле, а успехот кој го постигнале во спортот решиле да го постигнат и во бизнисот.

Во тоа време увозот на цигари беше еден од најпрофитабилните бизниси во Србија. Тие биле шверцувани од разни страни, а најголем дилер бил токму Марко Милошевиќ. Она што е интересно е фактот дека „Интер спорт“ беше единствената компанија која во тоа време увезуваше цигари во Југославија, а со неа управуваше никој друг туку Влада Треф. Еден повик од Мира Марковиќ до директорот на царината беше доволен за да пропуштат шлеперите на Марко од Бугарс. Цигарите се чуваат во фри-шоповите на Треф.

Пријателството се раскинува кога Треф се враќа дома бидејќи го заборавил пасошот, каде ги фати на дело втората сопруга Бојана и Марко. И двајцата ги претепа, но Марко наводно во таа прилика му се заканил дека „нема долго“ да тера. Набргу е убиен, а откако синот од првиот брак ја раскажува оваа приказна, и тој е убиен.

Марко и Бојана го продолжуваат бизнисот со шверц. Бројките беа огромни, се работи за неколку стотици милиони марки кои беа извадени од Србија веднаш по 5 октомври. Сите луѓе што можевте да ги видите на улиците во деведесеттите како продаваат кутии пури, всушност работеа за Марко, иако не го знаеја тоа.

Имаше многу приказни, но малку докази, па смртта на Владимир Ковачевиќ остана мистерија. Неговото убиство беше прво во серијата убиства на луѓе од непосредната околина на Слободан Милошевиќ.