Груби: Започнува инфраструктурното прилагодување за продолжување на работите на граничниот премин Лојане-Миратовац

0

Министрите за внатрешни работи на Република Северна Македонија, Оливер Спасовски и на Република Србија, Братислав Гашиќ денеска го потпишаа Протоколот за отворање на граничниот премин Љојане-Миратовац.

Веста во јавноста ја соопшти првиот вицепремиер Артан Груби, кој оваа одлука ја нарекува од посебно значење за граѓаните, во кој случај ќе им се овозможи слободно движење.

Со денешното потпишување на Протоколот меѓу двајцата министри за внатрешни работи на Република Северна Македонија и на Република Србија, Спасовски и Гашиќ, завршува долготрајниот и долго одложуван дел од отворањето на граничниот премин Љојане- Миратовац. Свечениот дел заврши денеска, додека од утре почнува инфраструктурното прилагодување за да почне со работа. Многу важна одлука не само за жителите од областа туку и пошироко, бидејќи ќе го скрати патувањето на околните земји, кои и покрај територијалната близина, поради семејството беа принудени да патуваат десетици километри до сегашните гранични точки. врски со Прешевската Котлина, но и за комерцијални прашања.

Ова е многу важна одлука не само за околните жители туку и пошироко, со што ќе се скрати патувањето на околните места кои и покрај територијалната близина, поради семејните врски беа принудени да патуваат десетици километри до сегашните гранични премини со Прешевската долина, но и за трговски работи.