Груби: Кривична постапка за изградба на автопатот Кичево-Охир

Заменик Премиерот Артан Груби упати критики за проектот за изградба на автопатот Кичово-Охер, кој е проект на претходната Влада што го гради кинеска компанија.

Груби побара Обвинителството да постапи против неправилно проектирање, бидејќи како што рече Груби имало 11 нови одрони. Вицепремиерот бара пратениците да го раскинат договорот за работите на оваа компанија на овој пат, кои не се завршени веќе 10 години.

„Јас сум политичар. Работиме во мандати. Мандатот ни е 1 година, 2-3, максимум 4, ако не го завршиме мандатот, нè праќаат дома, но и оние што ќе згрешат при проектирањето, треба да се вратат дома и да се поведе кривична постапка за погрешно дизајнирање, 11 нови одрони на патот Кичево-Охир.

Ова е апсолутно неприфатливо. 10 години проект, се случува, но намерни грешки во проектирањето и бескрајно доцнење на проектите, ова ги чини животите на граѓаните, само колку несреќи имаме на овој автопат. Не знам како пратениците ќе гласаат на крајот на декември за продолжување на овој договор бидејќи е скандалозен.

Кога почнавме разговори со менаџерите на Бехтел и Енка за изградба на Коридорот 8 и 10Д, ни рекоа да се обложиме дека ќе го завршиме автопатот пред да го завршите кинескиот автопат. Мислев дека се шегуваат, испадна дека и ова ќе биде вистина“, рече Груби.