ДАЛИ Е ОПАСНО ДА СЕ СПИЕ СО ВКЛУЧЕНА КЛИМА: Експертите открија во кои случаи може да не чини ЗДРАВЈЕ

Поради топлотниот бран веќе неколку дена е многу топло . Максималните температури достигнуваат и до 36 степени, а најлошо е ноќе кога едвај спиете поради жештините.

Многумина, сакајќи да се разладат, ги вклучуваат клима уредите на само 20 степени, иако надвор е 15 степени повисоко. Клима уредите работат многу дење и ноќе. Експертите за Pink.hr одговорија дали е во ред да спиете со вклучена клима.

Лекарите советуваат дека ова не е здраво и дека температурата треба да се прилагоди за разликата однадвор да не биде поголема од неколку степени, најмногу до осум. Меѓутоа, бидејќи ситуацијата не е подобра ниту во текот на вечерта, многу луѓе се прашуваат како да го разладат станот и следниот ден да не се разбудат со вкочанети мускули.

Онлајн шопинг, Хангар, Интергрин, Масажер, Физиотерапија, Болка, Колена, Вкочанетост, Повреда, Оток, Терапија, Зглобови, Рамења, Лакти, Спуштање

д-р. Бисерка Обрадовиќ објасни како се ладат собите и објасни зошто не е добро климата да работи ноќе иако температурата навечер е неподнослива.

„Не можеме да спиеме со вклучена клима ако е во спалната соба, но пред спиење потребно е да се разладат собите, односно да се вклучи климата во друга просторија или да се излади спалната соба доколку уредот е во неа , а потоа исклучете го“, рече таа.

Важно е клима уредот да се исчисти

Затоа, клима уредот не треба да работи цела ноќ во просторијата каде што спиете, но добро е ако е во друга просторија, а изладениот воздух стигнува до онаа каде што спиете.

„Ако имаме клима во нашата спална соба, тогаш треба да го разладиме станот, а потоа да го исклучиме апаратот, ако ни се случи да заспиеме тогаш може да се замрзнеме бидејќи околу 90 проценти од таквите луѓе одат на лекар следниот ден. Сето ова се однесува на бебињата и хроничните пациенти, но многу е важно климата да се исчисти“, објасни др. Обрадовиќ.

Она што многумина го забораваат и го сметаат за непотребен предмет е чистењето на климата, што е многу погрешно, бидејќи неисчистената клима може да им направи проблеми на астматичарите, децата и сите тие чувствителни групи, но секако може да направи проблем и на здрава личност. .

Клима, коронавирус

„Прво, треба да се исчисти климата бидејќи има многу бактерии кои можат да предизвикаат воспаление на белите дробови. Од друга страна, не смееме да ја држиме температурата со голема разлика, треба да има само неколку степени разлика. Трето Работата е што сите сакаме да ги ладиме просториите под 20, но тоа апсолутно не е здраво поради многу причини. Не е природен студ, ако имаме проток на воздух во спалната соба што може да влијае на различни делови од телото. Климата е еден вид на проток на воздух на помала површина, па често се јавуваат воспаленија и вкочанетост на мускулите, затоа таа клима силно влијае на нашето тело“, вели др. Обрадовиќ.

Телото треба да се подготви за нагло зголемување на температурата

За да го одржувате станот поладен во текот на денот, важно е да ги разладите собите рано наутро и да пуштате што повеќе свеж воздух. Што се однесува до останатиот дел од денот, температурата во просторијата не смее да биде пониска од 22 степени, а навечер пред спиење разладете ги собите и исклучете ја климата.

„Доколку во зима температурата во станот ни е под 22 степени, ја повикуваме топланата затоа што мислиме дека не ни е правилно греењето а сега ги ладиме просториите до таа температура. Станот мора да се лади како во зимскиот период. “, рече др. Обрадовиќ.

вкочанетост

Неправилната употреба на клима уредот може да предизвика голем број здравствени проблеми, кои особено се однесуваат на чувствителните луѓе и кардиоваскуларните пациенти, а покрај проблемите со срцето, не треба да заборавиме дека вкочанетост на мускулите на лицето и болки во вратот може да се јават по блокирање на мускулите во ладно..

Затоа лекарите потсетуваат дека преминот од топла во ладна средина и обратно не треба да се прави наеднаш и советуваат при излегување од разладена просторија да поминете кратко време во просторија која не е ладена за телото да се прилагоди. до ненадеен скок на температурата.

На сите им се препорачува претпазливост

Директорот на Клиниката за кардиоваскуларни болести на Универзитетската болница Ниш, доц. д-р. Томислав Костиќ вели дека екстремните температурни разлики не се добри за кардиоваскуларниот систем, дури и за здравите луѓе, а особено за хроничните пациенти.

„Крвните садови реагираат и на студ и на топлина, со контракција и проширување, знаеме дека ниските температури ги контрахираат крвните садови и дека тие се шират на топлина. Генерално, хроничните пациенти ги советуваме да не излегуваат надвор во летните месеци, освен ако не мора од 11 до 16 часот и на тој начин ќе ги избегнат температурните разлики.Иако варијациите имаат негативно влијание врз хроничните пациенти, тоа не мора да значи дека ако некој има проблеми со срцето или кардиоваскуларниот систем, ќе има проблеми поради до температурни разлики, но дефинитивно се советува внимателност за сите“, рече тој е др. Костиќ.

Дури и најмладите треба да бидат поштедени од температурни шокови, особено бебињата кои се особено чувствителни.

Бебињата се чувствителна категорија, се што се однесува на постарата популација и возрасните важи и за децата, само со зголемена доза на претпазливост. Не ги изложувајте на температурни разлики“, истакна др. Костиќ.