Дали четката за заби се мокри пред да ја нанесеме пастата или тоа е грешка!? Еве ја вистината

0

Дали ја навлажнувате четката за заби пред да ги измиете забите?

Ова беше прашањето со кое една жена направи хаос на Твитер.

Судејќи според многумина кои се вклучија во дискусијата, некои луѓе сакаат да ги мијат забите со сува четка, додека некои прво ја ставаат пастата, ја навлажнуваат четката и дури потоа почнуваат да ги четкаат.

Сепак, дали постои правилен начин или сите овие опции се сосема во ред?

Одговорот го даде д-р Митали Харијавала:

– Прво треба да ја исплакнете четката со вода за да ја исчистите и „омекнете“ четката, во спротивно може да биде премногу тврда и да ги оштети забите и непцата. Истовремено, влагата помага пастата подобро да се залепи за четката и да не падне при миењето на забите, открива Митали и додава:

– Кога ќе нанесете количина паста со големина на грашок на влажна четка за заби, брзо натопете ја повторно. Ова второ „миење“ ќе ја активира пастата за заби така што ќе ја зголеми нејзината растворливост и ќе ја направи подобро да се залепи за четката за да не падне кога ќе ја ставите во уста.

Не се препорачува директно мешање на вода и паста бидејќи може да ги намали неговите перформанси.