Еве што им се случува на децата ако им дозволите да плачат

Многу родители можеби не слушнале за техниката „прогресивно чекање“ создадена од англискиот невропедијатар Ричард Фербер. Но, веројатно сте го користеле додека ги воспитувате децата.

Тоа е многу едноставен метод за да ги заспиете: оставете ги да плачат додека не се уморат.

На прв поглед звучи малку сурово, но многу родители се одлучуваат да го практикуваат со деца на возраст од 0-3 години. Ги пуштаат да плачат со изговор дека децата се уморни и тогаш ќе можат мирно да спијат.

Она што не го знаете е како плачењето влијае на животот на детето.

Физичките и психолошките последици влијаат на напредокот на нивното здравје дури и во подоцнежен период.

Прво, треба да знаете дека детскиот плач е нивниот единствен начин да комуницираат соочени со досадни ситуации како што се глад, жед, студ, нервоза, страв итн., па дури и нечистотија.

Овој повик е неговата единствена форма на присуство и безбедност на неговите родители.

Кога родителите намерно ќе го игнорираат овој апел, кај детето се забележува моментален пад на серотонин, хормонот на среќата.

Постојаното плачење прогресивно влијае на нивниот централен нервен систем, попречувајќи го нивниот церебрален развој и способност за учење.

Многуте таги му предизвикуваат стрес од детството и идејата за напуштање.

Иновација доаѓа од неодамнешното истражување, спроведено на Универзитетот во Амстердам, постојаното плачење кај него создава чувство на неможност, чувство кое го прогонува дури и во адолесценцијата.

На физичко ниво, мора да се каже дека плачењето ги оштетува гласните жици на детето и го поттикнува влегувањето на слободните радикали, бактериите и бактериите низ воздухот. Како резултат на тоа, неговиот имунолошки систем слабее и ја губи својата заштитна способност.