Захарова децидна: ,,Резолуцијата 1244 мора да се почитува – Косово и Метохија се составен дел од Србија!”

0

Портпаролката на Министерството за надворешни работи, Марија Захарова, за РТ Балкан изјави дека, што се однесува до Москва, меѓународно-правниот статус на Косово и Метохија останува ист.

– ,,Советот за безбедност на ОН е единственото тело овластено да го разгледува статусот на автономна српска покраина. Не се донесени нови одлуки. Косово и Метохија е составен дел на Србија. Тесно соработуваме со нашите српски партнери во одбраната на легитимните права и интереси на Белград во мултилатералните структури” – изјави Захарова за РТ Балкан одговарајќи на прашањето како Москва го коментира исходот од разговорите во Охрид.

Таа додаде дека резолуцијата 1244 мора да се почитува и потсети дека таа не предвидува членство на Приштина во меѓународните организации.

– Засега Косово и Метохија може да биде во ОН како непризнаена територија како набљудувач, согласно документите на ОН, вклучително и споменатата резолуција – рече таа.

На прашањето за неодамнешната заедничка изјава меѓу рускиот и кинескиот претседател Владимир Путин и Си Џинпинг, на која се разговараше за голем број региони ширум светот – дали се споменува Балканскиот Полуостров – Захарова рече дека нема толку детални информации, но ја изрази Москва принципиелен став дека Русија и Кина тесно соработуваат за сите актуелни надворешнополитички прашања во рамките на механизмот на редовни надворешнополитички консултации.