Земјоделците не знаат што да прават со вишокот пченица, министерот бара да почекаат

0

Земјоделците на Штиг побарале во разговорот со министерката за земјоделство, шумарство и водостопанство на Србија, Јелена Танасковиќ, да се најде откупувач за повеќе од еден милион тони пченица и да се зголемат субвенциите, изјави земјоделскиот производител Недељко Савиќ.

По разговорот на фармерите со Танасковиќ, кој дошол во Пожаревац на нивна покана, тој рекол дека таа ги замолила да почекаат до 4 април.

„Танасковиќ рече дека е во контакт со амбасадорот на Кина во Србија, со кого разговараат за извоз на милион тони пченица во таа земја и дека треба да почекаме до 4 април“, рече Савиќ.

Тој додаде дека земјоделските производители ќе чекаат одговор и дека ќе го одложат протестот кој поради незадоволство од економската политика на државата кон тој сектор беше најавен за четврток со блокирање на мостот на Морава.

Владата на Србија во март минатата година го забрани извозот на пченица на предлог на претседателот Александар Вучиќ, и покрај предупредувањата на експертите дека тоа е непотребно бидејќи има доволно за домашни потреби и извоз , бидејќи цената надмина 40 динари по килограм.

Два месеци подоцна беше дозволен ограничен извоз, во квоти од 220.000 тони месечно , но побарувачката и цената почнаа да паѓаат, а во последниот месец килограм на берзата чини околу 23,20 динари без данок на додадена вредност, а побарувачката е намалена и симболичните цени се продаваат.износи.

Савиќ рече дека овој вишок пченица сега им создава огромен проблем на земјоделците бидејќи не само што не ја продале и не дошле со пари пред пролетната сеидба, туку и затоа што жетвата е за три месеци и нема каде да складирајте ја новата култура.

Тој рече дека стоковите резерви ќе откупат 50.000 тони од фирмите, но не и од домаќинствата.

Според него, од Танасковиќ било побарано и државата значително да ги зголеми субвенциите над сегашните 6.000 динари по хектар и половина од нив да се доделува директно по хектар, а половина за килограм одреден производ. Во 2010 година субвенциите изнесуваа 14.000 динари по хектар.

Танасковиќ, како што рече, побарал земјоделците да регистрираат парцели преку системот за електронска евиденција е-аграр за државата да има податоци за земјоделските површини и да може да пресмета колку ќе чинат бараните модели на барани субвенции.

„Српското земјоделство, со толку високи трошоци за суровини, минерални ѓубрива и амортизација, а од друга страна, ниските цени на производите и конкуренцијата од европската економија, која добива огромни субвенции, нема шанси да опстане“, рече Савиќ.