Игра на тронови во Киев: Ќе биде сменет ли Резников?! За нов Министер за одбрана се гледаше Буданов – Директор на воената служба ГУР

0

Украинскиот министер за одбрана Олексеј Резников може да ја напушти функцијата, а на негово место може да биде назначен Кирило Буданов, поранешен шеф на украинската воена разузнавачка служба ГУР, пишува Украинска Правда.

Овој медиум се повикува на свои неименувани соговорници и извори од Министерството за одбрана и Кабинетот на претседателот на Украина. Наводно, во моментов размислуваат на која функција да биде отстапен Резников, бидејќи никој не се сомнева дека тој треба да остане во тимот на Зеленски.

Една од опциите е именувањето на Резников за нов министер за правда, додека актуелниот министер Денис Маљушкин треба да биде испратен за амбасадор во некоја од европските земји.

За негов заменик е именуван Буданов, кој треба да седне во фотелјата на Резников како директор на воената разузнавачка служба ГУР, додека неговиот заменик на таа функција сè уште се бара.

„Многу е тешко Кирил да го напушти ГУР и тој не сака да влезе во Министерството за одбрана, бидејќи тоа е огромна бирократска машина во Украина” – пишува Правда.

„Не сум имал никакви дискусии за престанок на оваа позиција. Секој функционер треба да разбере дека оваа функција не е доживотна, дека треба да започне етапа и да ја заврши. Воопшто не се срамам од тоа што го направив работејќи ја оваа функција. Дефинитивно ќе имам што да покажам што сум сработен, а за останатото ќе видиме“, рече Резников.