КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ДАЛИ МЕСОТО Е РАСИПАНО? Ако забележите вакви делови, НЕ купувајте, а едно МОРА да побарате од месарот

Летните месеци се идеални за побрзо расипување на храната и развој на бактерии кои лесно влегуваат во организмот и предизвикуваат труење. Имено, при високи температури бактериите се размножуваат побрзо, а топлото време го скратува рокот на траење на намирниците, кои пократко остануваат свежи.

Храна, фрижидер

Тешко е да се биде сигурен дека месото , само затоа што е на полиците на супермаркет или месар, ги поминало пропишаните контроли. Исто така, тешко е да се тврди дека е во исто време свежо, односно дека не е расипано.

Кога купувате свинско, внимавајте и проверете дали месото е тестирано за присуство на трихинела, бидејќи трихинозата е болест која може да се пренесе на луѓето преку свинско месо и да остави трајни последици.

Во летни услови најлесно се расипуваат: млеко, путер, јогурт, лубеница, зеленчук на база на вода (краставица, тиквички и тиква), пецива, пилешко, риба, јајца…

Во продолжение ви откриваме на што да внимавате при купувањето месо и како да препознаете дали месото е свежо или не. Контролите на квалитетот на месото во Србија се редовни, но недоволно детални.

Декларација

Како и при купување на кој било друг производ, така и при купувањето месо, декларацијата е првата работа на која треба да обрнеме внимание. Побезбедно е да се земе домашно месо, кое е прилично ретко и поскапо, но има причини за тоа. Со купување на домашно месо ги намалувате шансите месото да е старо.

месо, салмонела, шопинг

Согласно Правилникот за пријавување, означување и рекламирање на храна за месо и месни производи, предвидено е на декларацијата покрај називот на производот, да има и информација за присуство на додадена вода.

Боја на месо

Бојата на месото е основниот тест со кој може да се открие дали е расипано, без разлика дали е поминат посочениот рок. Подолу ги откриваме основните разлики во бојата што треба да ги имате на ум.

Свинско месо

Утврдено е мислењето дека квалитетното месо има светло црвена боја. Сепак, ова не е нејзината природна боја, туку резултат на изложеност на светлина и воздух.

Ако меленото месо е спакувано во вакуум, неговата боја треба да биде виолетова-црвеникава. Месото со потемна боја покажува дека се работи за постаро животно. Сепак, тоа не значи дека месото е расипано. Генерално, црвената боја се поврзува со постаро месо.

свинско, месо, месар, месо во витрина

Под совршени услови, свинското месо треба да има розово-сива боја. Месото никогаш не смее да биде лепливо.

Пилешко

Кога го прегледувате пилешкото, внимавајте на деловите околу коските. Тие делови не смеат да бидат потемни, а градната коска треба да биде еластична.

Свежото пилешко најдобро се препознава по посветлата боја и неутралниот мирис.

Говедско месо

Говедското месо, од друга страна, е природно црвеникаво и цврсто по текстура. Овој вид на месо треба да биде набразден со тенки, а не широки вени. Жолтите масни вени покажуваат дека животното било постаро. Ако забележите сивкави или црни делови на говедското месо, не купувајте го месото!

месо, месар, касап

Ова правило треба да се почитува без оглед на тоа дали купувате говедски стекови, поголеми парчиња месо или некој друг посебен дел од говедско месо. Кај меленото месо, можноста за измама е најголема. Поради оваа причина, најдобро е да побарате од месарот да го сомеле месото пред вас.

Јагнешко

Во случај на јагнешко месо , месото треба да има светло розова боја, а текстурата да биде цврста како говедско месо.

Ако јагнето било замрзнато, тогаш мирисот е намален или непостоечки.