Командантот на КФОР вели дека ситуацијата е нестабилна, но мирна

0

Командантот на КФОР Анџело Микеле Ристуча за порталот КоСсев изјави дека ситуацијата на Косово е нестабилна, но мирна и значително подобра од декември.

Тој рече дека најголемата грижа на КФОР е опасниот вакуум создаден на север по повлекувањето на косовските Срби од институциите. „Овој вакуум е многу опасен, особено од безбедносна гледна точка“, рече и додаде дека тензијата е сè уште превисока. Ристуча повика на враќање на Србите во институциите.

Според генералот, властите во Белград и Приштина започнале еднострани активности кои го оспорувале претходниот успех. „Притисокот доаѓа од пристапот што го користат двете страни – Србија и Косово, заснован на принципот акција-реакција-спротивставување, што е многу опасно. Двете страни не гледаат решение за победа-победа, туку решение за игра со нулта сума“, рече Ристуча. Тој додаде дека секоја нова криза бара повеќе напори од меѓународната заедница и КФОР, со цел да се создадат услови двете страни да се вратат на маса.

Командантот на КФОР рече дека косовските безбедносни сили не можат да бидат распоредени на север без негова согласност и додаде дека Приштина досега не барала негова дозвола. Ристуча рече дека на специјалните полициски сили не им треба дозвола за престој на север. „Договорот од Брисел беше потпишан и од Србија и јасно ја идентификуваше косовската полиција како единствениот орган да се справи со спроведувањето на законот. Без разлика на видот на полицијата – единиците на РОСУ, специјалните сили – тие мора да се справат со криминалот и со организираните криминални групи. Нема ограничувања или ограничувања за косовската полиција да ја врши таа работа низ Косово“, рече тој.

Командантот на КФОР ги негираше тврдењата дека полициските бази изградени на север може да се претворат во воени касарни. „Имаме јасни докази дека таму има само косовски полицајци. Тоа е јасно. Ова не се воени бази“, рече тој.
КФОР нема докази за да го потврди присуството на руската воена компанија Вагнер на Косово, рече генералот.