Лажни монети од две евра кружат низ Македонија, се користат за патни плаќања

Во Македонија кружат лажни монети од 2 евра, а од МВР велат дека патарините најмногу се користат за плаќање на пунктови.

Претпријатието за државни патишта има примено поплаки главно од патарините во текот на летната сезона. Од компанијата велат дека откриле лажни монети не само од 2, туку и од 1 евро.

Вкупниот износ на лажни монети, со кои се плаќале патарини, изнесува 14.533 евра.

„Според нашите податоци за периодот од 22.11.2022 до 31.07.2023 година, откриени се вкупно 7.141 фалсификувани монета од 2 евра со вкупна вредност од 14.282 илјади евра и 251 фалсификувана монета од 1 евро во вредност од 251 евро. Откриени се вкупно 14.533 фалсификувани евра“, велат од НП „Државни патишта“..

Од таму додаваат и дека за да се заштитат вработените од вакви појави, сите приходи од уплатни места ги обезбедуваат осигурителните компании.

Потоа преку нив го прават надоместокот со кој на секој вработен му се надоместува вредноста што требаше да ја даде за усогласување на готовината со дневниот промет.