Манила ја обвини Кина дека употребата на ласери и пречи на филипинската крајбрежна стража во спорните води

Филипинската крајбрежна стража денеска ја обвини кинеската крајбрежна стража дека од еден број вперила ласер од воен тип врз филипински брод во спорното Јужно Кинеско Море, привремено заслепувајќи ги членовите на екипажот и го оцени тоа како „флагрантно“ кршење на суверените права на Манила.

Како што е наведено, кинескиот брод „опасно се приближил“, на околу 137 метри, во обид да блокира филипински патролен брод додека се приближувал до гребенот на островите Спратли каде се наоѓаат филипинските сили. Инцидентот се случил на 6 февруари, соопшти филипинската крајбрежна стража.

Филипините поднеле речиси 200 дипломатски протести поради, како што велат, агресивните дејствија на Кина во спорните води само во 2022 година. Покрај Кина и Филипините, Виетнам, Малезија, Тајван и Брунеи исто така имаат право на тоа море богато со ресурси, како и на прометниот воден пат.

Кина има право на речиси целото Јужно Кинеско Море, поради што доаѓа во конфликт со други земји.

Филипинскиот брод беше принуден да се помести од таа област каде придружуваше брод за снабдување кој превезувал храна и опрема до филипински брод што се наоѓа на атолот во рамки на островите Спратли од 1999 година.

„Намерното спречување на филипинските владини бродови да доставуваат храна и опрема до нашиот воен персонал на БРП Сиера Мадре е флагрантно непочитување и јасно кршење на филипинските суверени права во овој дел од Западното Филипинско Море“, рече крајбрежната стража, користејќи го името кое Филипините го даваат за тој поморски дел во близина на нејзините западни брегови.

Наведено е дека кинеската крајбрежна стража исто така ги блокирала филипинските бродови што пловеле кон атолот во август минатата година.