Маричиќ: Пратениците мора да бидат одговорни и да работат заедно на патот кон ЕУ

0

Извештајот за напредокот на земјата во 2022 година е објективен поглед на земјата и одржливоста на реформите, а воедно ги посочува и областите каде треба да се работи повеќе, нареди од говорница вицепремиерот за евроинтеграции, Бојан Маричиќ. на Собранието за време на расправата за документот во Собранието, која почна денеска по прелиминарните расправи поминаа во собраниските тела.

Маричиќ истакна дека земјата е на средина на скрининг со ЕУ и дека Собранието е најпогодното место за дебати за ЕУ.

Маричиќ, земјата не оди назад, има стабилен континуитет и оди напред. Тој се осврна на некои сознанија од Извештајот, но и информираше дека наскоро треба да ги добиеме скрининг извештаите од првиот и вториот кластер, како и да се подготват акциони планови за работа.

Маричиќ ги предупреди пратениците од различни политички опции дека наскоро ќе добијат покани да номинираат експерти за тројца водичи.

Како ќе се развиваат реформите и нивната динамика, нагласи Маричиќ, зависи од нас. Тој ги повика сите пратеници да имаат предвид дека одобрувањето на овие насоки е од исклучителна важност за нашиот имиџ пред ЕУ, но и пред граѓаните.

Маричиќ побара од пратениците Собранието да биде форум на патот кон ЕУ со приоритетни реформи, вклучително и уставни измени. Тој ги повика пратениците да се однесуваат одговорно и да ги остават партиските работи на страна, а се што е поврзано со ЕУ да се спроведува заедно.

Пратеничката Лидија Петковска од ОБРМ-ПДУКМ истакна дека извештајот за државата е негативен и дека има многу пониски оценки од високите. ОБРМ-ПДУКМ, нагласи таа, е за европеизација, додека за ЕУ ​​не се тие што се занимаваат со криминал.