Маричиќ-Шинас: Европското семејство нуди силна поддршка за следните чекори на Македонија

0

Заменик Претседателот на Владата на Република Македонија оствари работна средба со комесарот за промоција на европскиот начин на живот, Маргаритис Схинас.

Во фокусот на средбата беше успешното завршување на скрининг-процесот за Македонија и следните чекори кои мора да се преземат во насока на спроведување на реформите за успешно реализирање на нашиот евроинтегративен пат.

„Поддршката што ја добиваме од нашите стратешки партнери од Европската комисија е најсилната страна на нашата соработка. Следните чекори што мора да се преземат се одговорноста за усвојување на уставните амандмани и спроведување на реформите за успешно спроведување на евроинтеграциите“, рече Маричиќ.

Комесарот Схинас му честиташе на Маричиќ за успешното завршување на процесот на скрининг, залагајќи се за понатамошна соработка во спроведувањето на Планот за раст, спроведувањето на реформите насочени кон имплементација на европската агенда за Македонија.