Мистериозниот човек со чадор на погребот на Ескобар испрати порака: „Шкаљарите покажуваат дека уште се силни и дека ќе има одмазда“

0

Ранко Радошевиќ (54) од Никшиќ, познат како Ескобар, беше погребан во понеделникот на белградските гробишта Орловача, а на неговиот погреб се појави мистериозен маж во придружба на 20 маскирани луѓе кои му беа обезбедување и имаа чадори отпорни на куршуми, што не е единствен феномен на погреби на луѓе од подземјето.

Да потсетиме, Радошевиќ беше означен како еден од водачите на таканаречениот клан Никшиќ, близок соработник на „Шкалјарац“ и нивниот убиен водач Јован Вукотиќ.

Криминологот Ратомоир Антоновиќ, објаснува дека појавата на овие мистериозни луѓе со блиндирани чадори може да означи порака до јавноста, но и до ривалите.

– Нивниот изглед може да се толкува на неколку начини, но пораката до јавноста секако е вклучена. Велат дека ќе има одмазда, дека убиениот има силна поддршка од некој моќен и важен, иако можеби не се крие под истите чадори. Тоа е манифестација на моќ – вели Антоновиќ.

Според него, ваквите појави на големите собири се во стилот на мафијашките организации од Италија и Јапонија.

– Сè уште има војна за истребување меѓу которските кланови, а „Шкалјарци“ можеа да покажат дека сè уште се силни и дека има луѓе чија улога е многу важна и почитувана – вели тој и додава: – Има и ефект на заплашување, но не на обичните луѓе, туку на оние кои сами ќе можат да препознаат дека оваа порака е испратена до нив. Исто така, се испраќа порака до државата, полицијата, дека нема да има мир.

Според Дејан Раденковиќ, поранешен висок функционер во српското МВР, ваквите појави имаат двојна цел, а демонстрацијата на моќ секако е главниот мотив.

– Има и такви на кои навистина им треба таква сигурност и заштита, а тој беше близок пријател на починатиот и не можеше да не се појави на неговиот погреб, а има и такви кои треба да ја наметнат својата моќ – вели Раденковиќ и додава. :

– Конкретно на погребот на Радошевиќ мислам дека беа присутни и двата елементи. Меѓутоа, лицето кое на тој начин се појавува со починатиот има или соработка или конфликт. Во секој случај, таа добро го познава неговиот лик и дело.

Да потсетиме, обезбедувањето и чадорите отпорни на куршуми не се ретка појава на погреби, па пријателот на Лука Бојовиќ, Вељко Бановиќ Вотка, во придружба на обезбедувачи и сета заштита, беше донесен на погребот на нивниот заеднички пријател Драгослав Милорадовиќ Галет.

Тој излегол од автомобилот паркиран пред Нови Гробро, каде што бил погребан Милорадовиќ, така што никој не забележал кој е тој што стои зад чадорот, туку сите мислеле дека тој е некој на кој не треба да се обрнува внимание.

Така подоцна беше фотографиран и на сите им беше јасно дека ова е близок пријател на Бојовиќ.

Инаку, убиството на Бановиќ, според сведокот-соработник Срѓан Лалиќ, го подготвил кланот на Вељко Беливук.