НАЈГОЛЕМАТА БОЛНИЦА ВО ПОЈАСОТ ГАЗА ПРЕД КАТАСТРОФА – Докторите на работ на колапс: “Речиси подобро е да се мртви…“

Најголемата болница во Појасот Газа е неколку часа оддалечен од отсекување на нејзините генератори, соопштил еден од главните доктори за Sky News.

д-р. Омар Абдел-Манан рекол дека е во контакт со медицинските работници во болницата „Ал Шифа“ на дневна основа и дека ситуацијата е катастрофална.

Најголемата загриженост што ја имав синоќа беше последната порака што ја добив од колега дека се неколку часа далеку од излегувањето на генераторот во болницата ‘Ал Шифа“, рекол тој.

Објаснувајќи што би значело тоа, тој рекол дека ќе се изгаснат светилките, ќе престанат да работат вентилаторите, ќе умрат предвремено родените бебиња и оние пациенти кои секојдневно се на дијализа.

Ова е искрено најголемата хуманитарна катастрофа што сме ја виделе во поновата историја“, додал докторот.

Тој рекол дека видел фотографии од деца со распарчени екстремитети, осакатени тела, изгореници на лицата и дека нема лек што може да им даде.

Речиси им е подобро да се мртви, тоа е реалноста“, рекол тој.