Нов морничав документарец за Хитлер и ужасите на Третиот Рајх

За прв пат ќе биде прикажано досега невиденото сведоштво од Нирнберг.

Документарниот филм од шест дела на Нетфликс „Хитлер и нацистите: Злото на судење“ прашува дали треба да ја гледаме нашата иднина во минатото на Германија. Режисер на серијата е ветеранот на документарниот филм Џо Берлингер, кој има договор за продукција со популарниот сервис за стриминг. 

Оваа напната документарна серија го истражува подемот, владеењето и падот  на Адолф Хитлер  и нацистите од 1930-тите до холокаустот и Нирнбершкиот процес.

Во промотивниот материјал, Берлингер ја објаснува одлуката на Хитлер да премине од вистинско злосторство на тотална војна и геноцид.

–  Ова е вистинско време да се каже оваа приказна за помладата генерација како предупредување. Во Америка, ние сме среде сопствената пресметка со демократијата, со авторитаризмот што тропа на вратата и со порастот на антисемитизмот. Со други зборови, не можете да снимате документарен филм за Германија во 1930-тите и 40-тите без да ги имате предвид Соединетите Американски Држави во 2010-тите и 20-тите години  – истакнува авторот.

Берлингер се занимава со развојот на психологијата и светогледот на Хитлер и тоа ја води серијата на патека од фрустрациите на неговата младост во Австрија до неговиот подем во Германија во триесеттите години на минатиот век, а од таму до Источниот фронт, советскиот Унијата и концентрационите логори во Германија и Полска.

Новото раскажување на стара приказна, се разбира, бара пресврт, а Берлингер има неколку. Американскиот новинар Вилијам Л. Ширер служи како неофицијален наратор на серијата, и покрај тоа што почина во 1993 година.

Користејќи вештачка интелигенција, неговиот глас рецитира извадоци од неговите многубројни книги за тој период, а повремено неговиот вистински глас се слуша во извадоци од радио преноси. Тој, исто така, е прикажан на екранот од актер во сцени кои го рекреираат вториот основен уред за кадрирање на серијата, првите Нирнбершки судења во 1945 година.

 

Сведочењето од судењето се користи за пополнување на извештаите на емисијата за политички махинации, војни и масовни убиства.

Со нова перспектива додадена од гласот на Ширер, серијата вклучува рекреации на актерите и архивски снимки, како и досега невидено аудио сведоштво од Нирнберг, каде што десетици нацистички лидери беа судени за злосторства против човештвото.

Погледнете го трејлерот за документарецот: