Нов шок за Германците! Голема компанија за достава на храна го напушта пазарот: Илјадници работни места во Европа се под закана (фото)

Познатата меѓународна компанија за испорака на храна Гетир размислува да го напушти германскиот пазар!

Локалните медиуми јавуваат дека на почетокот на април се одржал важен состанок на раководството на турската компанија и дека Гетир во блиска иднина би можел да се повлече од сите странски пазари.

Главна тема на средбата била можните стратегии, додека главниот инвеститор Мубадала инвестмент предложил до крајот на мај Гител да се повлече од Германија, Велика Британија, Холандија и САД.

Услугата за испорака се повеќе ќе се фокусира на домашниот пазар на Турција.

Гетир, сепак, сè уште не донел конечна одлука, но ја нагласува својата агилност и ветува дека ќе ја информира јавноста за одлуките.

Гетер

Се чини дека планираното преземање на конкурентот Флинк засега е одложено.

Следните чекори ќе бидат објавени во следните неколку недели.

Гетир е турска компанија, основана во 2015 година како стартап, која нуди услуги за испорака на намирници на барање и курирска услуга за испорака на храна до ресторани до кои се пристапува преку мобилна апликација.

Вредноста на компанијата во 2022 година се проценува на речиси 12 милијарди долари.

Гетир има околу 32.000 вработени.