Објавена листа на најсилни армии во светот: Србија е лидер во регионот

На листата на најсилни национални вооружени сили на „Глобал Фајрпауер“ САД ја заземаат првата позиција, додека Србија е лидер во регионот и е на 58. место.

Врз основа на фактори како што се количината на воена опрема и војници на секоја земја, но и нивната финансиска состојба, логистичките капацитети и географските услови, меѓу другото, се генерира рејтинг „Индекс на моќност“, со помал рејтинг што укажува на посилна војска, објаснува „Бизнис инсајдер“.

Соединетите Американски Држави ја имаат најсилната армија во светот, а по нив – со многу мала разлика – се Русија, потоа Кина, Индија, Обединетото Кралство, Јужна Кореја, Пакистан, Јапонија, Франција и Италија.

По сите вложувања на западните земји во армијата на Украина, таа беше на 15-то место на оваа листа.

Од земјите од регионот најдобро е Србија, 58. позиција на листата, додека зад неа се Хрватска на 69, Словенија на 86, Албанија на 91, Македонија на 108, Црна Гора на 128 и Босна и Херцеговина на 133.

„САД го зазедоа првото место бидејќи ги покажуваат најдобрите бројки во клучните категории на материјали, финансиски и ресурси“, рече Global Firepower.

Во соопштението се посочува дека на Америка и е доделен рејтинг од 0,0712 „Индекс на моќност“. Со 92 уништувачи, 11 носачи на авиони, 13.300 авиони и 983 борбени хеликоптери, заклучно со април 2023 година, земјата беше рангирана на прво место во многу области, вклучувајќи ја големината на нејзината авионска флота, бројот на воени бродови и силата на нејзината транспортна флота. Исто така, САД имаат најголем буџет за одбрана од 761,7 милијарди долари, што е речиси три пати повеќе од Кина, која е на второто место со буџет за одбрана од 230 милијарди долари, пишува „Бизнис инсајдер“ за американската војска.

Во прегледот за 2023 година, „Global Firepower“ зеде предвид 145 светски сили.