ОВА Е ВИСТИНСКИ ХИТ НА ИНТЕРНЕТ – Сцена од бегство на бегалец од полицијата го опколи светот: Погледнете како се обидел да ги надмудри своите гонители (фото)

Кога Етмонд Лика бил во бегство од полицијата која го бркала за дрога, не ни помислувал дека ќе стане интернет сензација.

Имено, овој 32-годишен Албанец, кој живее во Ливерпул, Велика Британија, во својот стан одгледувал марихуана. Но, бидејќи станот не е негова сопственост, во еден момент пристигнал бравар да ја смени бравата на влезната врата. Веднаш забележал дека станот е претворен во плантажа со марихуана, па повикал полиција.

Лика бил во станот кога полицијата заѕвонила на вратата и панично избегал штом видел униформирани лица на вратата. Но, единствениот пат бил низ прозорецот на покривот, па Лика излегол на покривот, надевајќи се дека полицаецот нема да го забележи.

Веднаш штом се појави Интернет, фотографијата на Лика на покривот додека полицаецот гледа низ прозорецот стана вистинска сензација и како „шумски пожар“ се прошири на Интернет.

Меѓутоа, полицајците го уапсиле Лика и го испрашувале, а тој кажал дека дошол во Велика Британија со брод во септември минатата година, надевајќи се дека ќе започне нормален живот и ќе најде работа. Лика кажал дека за тоа патување платил 5.000 евра.

Оливија Бисли, неговиот бранител, кажа дека ја напуштил Албанија од економски причини и дека му нуделе 100 фунти дневно да живее во стан во кој дури шест соби биле претворени во плантажа со марихуана.

Сака да работи, но сега знае дека тоа требало да го направи преку соодветни канали“, изјавил неговиот адвокат.

Лика е осуден на две години и четири месеци затвор, а наредено е и одземање и уништување на дрогата и реквизитите.