Опасно белодробно заболување ги коси младите – Лекарите издадоа ЗАСТРАШУВАЧКО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ до корисниците на ЕЛЕКТРОНСКИ ЦИГАРИ

Иако електронските цигари и вајпи станаа многу популарни, особено кај помладата популација бидејќи го елиминираат чадот од тутунот, овие уреди не се најбезбедни ниту по здравјето.

Кај помладата популација е распространето мислењето дека електронските цигари се всушност поздрава опција, а сега лекарите издадоа застрашувачко предупредување.

Имено, тинејџерите се предупредуваат за опасноста од испарување и појава на опасна болест на белите дробови.

Владата на Нов Јужен Велс и здравството се „многу загрижени за влијанието на овие вапи врз животите на младите луѓе, особено врз нивните бели дробови“, рече тој во вторникот.

Еден од три вапси продадени во Австралија содржат нелегални количини на забранети хемикалии и можат да предизвикаат опасни болести, вклучително и „бели дробови од пуканки“.

Забранетите нивоа на состојки поврзани со штетните белодробни заболувања како што се „белите дробови со пуканки“ се пронајдени во речиси една третина од вапените кои се продаваат во Австралија.

Оштетувањето на белите дробови предизвикано од употребата на електронски цигари и вапс, или EVALI (повреда на белите дробови поврзани со електронска цигара или испарување) првпат беше идентификувано во летото 2019 година, а симптомите на оваа воспалителна болест вклучуваат отежнато дишење, кашлица, болка во градите , температура, треска, дијареа, гадење, повраќање, како и забрзано чукање на срцето.

До февруари 2020 година, само во САД се регистрирани 2.800 хоспитализации и дури 68 смртни случаи предизвикани од оваа болест.  Иако возраста на најголемиот број на заболени е меѓу 28 и 32 години, податоците покажуваат дека дури 15 отсто од пациентите кои одат на лекар поради појавата на оваа болест се на возраст под 18 години.

Експертите утврдиле дека еден од виновниците за појавата на оваа болест е витаминот Е ацетат, хемикалија која се наоѓа во електронските цигари и вапените. Кога се вдишува, оваа хемикалија може да предизвика оштетување на белите дробови.

– Сите треба да бидеме загрижени за зголемената популарност на електронските цигари и уредите за испарување кај младите. Иако е докажано дека оваа болест реагира на употреба на кортикостероиди и антибиотици, сè уште сме на почеток на разбирање што точно ја предизвикува и кои се долгорочните ефекти од употребата на овие производи и појавата на болеста врз пациентите. Сепак, верувам дека превенцијата е најдобриот начин за лекување на EVALI, односно забрана за употреба на уреди кои го предизвикуваат – рече д-р Деница П. Благев, професор на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Јута и раководител на болницата Ривертон.