ПООПАСНО Е ОД газираните пијалоци: Еве како вашиот цеден сок може да ве убие, научниците докажаа дека ова е навистина точно

Ова овошје може да влијае на лековите и да ја зголеми нивната концентрација

Дали е вашиот омилен цеден сок од грејпфрут ? Експертите предупредуваат дека може да ве убие , верувале или не.

Десетици лекови се пронајдени или се верува дека имаат интеракција со пијалокот , предизвикувајќи сериозни, а понекогаш и опасни по живот несакани ефекти.
Истражувањата покажаа дека тоа е затоа што грејпфрутот има висока содржина на фуранокумарини

Имено, овие хемиски соединенија можат да ја намалат или да ја попречат ефикасноста на лековите кои се издаваат на рецепт и без рецепт, што кај некои луѓе може да биде фатално .

Фармакологот Ши Меи Хуанг , од американската Администрација за храна и лекови (ФДА), рече: – Сокот дозволува повеќе лекови да навлезат во крвта. Кога има премногу од лекот во крвта, може да имате повеќе несакани ефекти.

NHS ги наведува следните лекови како потенцијално погодени од грејпфрут :

  • Лекови за намалување на холестеролот (статини како што се симвастатин и аторвастатин)
  • Лекови за крвен притисок и срцеви заболувања (блокатори на калциумови канали како што се амлодипин, фелодипин, лацидипин, лерканидипин, никардипин, нифедипин, нимодипин, верапамил)
  • Лек за спречување на згрутчување на крвта (антикоагуланси како што е варфарин)
  • Антитромбоцитни агенси (како што се клопидогрел, тикагрелор)
  • Имуносупресиви (како што се циклоспорин, сиролимус и такролимус)
  • Лекови за Кронова болест (како што е будесонид)
  • Цитотоксични третмани за рак

ФДА исто така ги има овие лекови на својата листа:

  • Лекови против анксиозност (како што е буспирон)
  • Лекови за лекување на абнормален срцев ритам (како што е амиодарон)
  • Антихистаминици (како што е фексофенадин)

Но, овие списоци не се исцрпни и луѓето треба да разговараат со специјалист пред да консумираат грејпфрут кога земаат лекови.

Научниците велат дека фуранокумарините го попречуваат начинот на кој телото го произведува цитохромот P450 3A4 (или CIP3A4), главно во црниот дроб и тенкото црево. Овој ензим помага во разградувањето на лековите, а една чаша сок од грејпфрут може да биде доволна да влијае на неговата способност.

Истражувачите во 1990-тите откриле дека само 240 ml од оваа супстанца тројно ја зголемуваат концентрацијата на пилулата во споредба со водата.

Посебна студија покажа дека една чаша сок од грејпфрут земена со лекови за холестерол го зголемува нивото на статините во крвта за 260 проценти.

Во суштина, цедењето значи дека повеќе од лекот влегува во крвотокот и останува во вашето тело подолго, предизвикувајќи предозирање – со ефекти кои траат до три дена.

За некои лекови, ова нема да направи голема разлика.

Но, за други, тоа може да предизвика зголемен пулс, отежнато дишење, внатрешно крварење, токсичност на коскената срцевина, губење на мускулното ткиво и откажување на бубрезите, сугерира студија објавена во Canadian Medical Association Journal.

Во ретки случаи, ова може да биде фатално , открија научниците од Јута во 2010 година.

Дејвид Бејли , клинички фармаколог кој детално ја проучувал оваа тема, претходно рече: – Земањето една таблета со чаша сок од грејпфрут е како земање 20 таблети со чаша вода . Ова е случајно предозирање . Затоа, не е изненадувачки што овие нивоа од она што ние го нарекуваме терапевтски преминуваат во токсични.

Можно е и обратно. Грејпфрутот може да ја намали ефикасноста на одредени лекови, што е исто така опасно.

Тоа е затоа што влијае на протеините во телото познати како транспортери на лекови, кои помагаат да се премести лекот во нашите клетки за апсорпција. Фексофенадин , кој се користи за лекување на симптоми на алергија, е еден од засегнатите лекови, според ФДА.

Шиев Меи Хуанг рече: – Сокот од грејпфрут може да предизвика помалку фексофенадин да влезе во крвта, намалувајќи го тоа колку добро делува.

– Не земајте го со овошни сокови.

Фуранокумарините се наоѓаат и во севилските портокали, помело и танџелоси, но овие плодови не се проучени толку темелно како грејпфрутот. Ако имате какви било прашања за тоа дали можете безбедно да консумирате сок од грејпфрут, прашајте го вашиот фармацевт или општ лекар.