Претседателот Радев: Случајот Христијан Пендиков е резултат на повеќедецениска политика за влевање омраза кон Бугарите 

0

„Случајот на Христијан Пендиков е резултат на повеќедецениска политика за влевање омраза кон бугарскиот во Република Северна Македонија и сè што е бугарско. Затоа е важно властите во Северна Македонија јасно да кажат дека ова е злосторство од омраза, а не конвенционално кривично дело“, рече претседателот Румен Радев, говорејќи пред новинарите во Перник во петокот, каде што пристигна на почетокот на Меѓународниот фестивал на Сурва. Игри со маскарада. 

Случаите на постојана злоупотреба на лица со бугарски идентитет кои не се истражени и казнети доведуваат до такво физичко насилство, рече шефот на бугарската држава. 

Во понеделник бугарскиот министер за внатрешни работи, претседателот на Државната агенција за национална безбедност и амбасадорот ќе заминат за Северна Македонија. „Тие ќе бараат од македонските власти јасно да кажат какви мерки ќе преземат за македонските Бугари да се чувствуваат заштитени и слободни како што треба во една европска држава. „Тоа ќе бидат критериумите според кои ќе се суди Северна Македонија. Таму Владата и институциите на Северна Македонија треба да направат многу работа, почнувајќи од замена на учебниците, медиумите и севкупниот однос на институциите кон македонските Бугари и нивното внесување во Уставот“, рече Радев. Тој додаде дека Европската унија треба да прифати дека ова не е билатерален проблем, не е прашање на историја и јазик, туку прашање на човекови права. 

„Очекуваме што поскоро македонските Бугари да бидат внесени во Уставот на Северна Македонија“, рече шефот на државата. „Од сега е исклучително важно да ги консолидираме нашите напори за да можеме да ги искористиме сите механизми на билатералната дипломатија и да решиме еднаш засекогаш овој проблем“, повика Радев.