Радикални промени на Whats App: Прочитајте што смени компанијата кога се во прашање правилата

Нема опција да изберете дали го сакате или не ова ажурирање.

Поради новите регулативи на ЕУ, Мета ги промени условите за користење и политиката за приватност на WhatsApp Messenger од вчера, 11 април, објави компанијата ЧПП на својата веб-страница.

WhatsApp менува некои правила поради ажурираните директиви на ЕУ во врска со Законот за дигитални услуги ( DSA ) и Законот за дигитални пазари ( DMA ). Ова вклучува нови термини во врска со принципите и упатствата на гласникот што опишуваат што е и што не е дозволено на платформата.

Европска Унија, ДСА

Наскоро, исто така, ќе биде можно да се испраќаат пораки помеѓу WhatsApp и поддржаните апликации од „трети страни“, како што се конкурентни месинџери како Telegram и Singal, кои исто така се усогласени со регулативите на ЕУ. WhatsApp, исто така, дава појасни дефиниции за нови опции за пријавување на несоодветна содржина до операторот. Иако, експертите велат дека тоа е токму проблематично бидејќи сè уште не е јасно како ќе се регулира.

Што се однесува до меѓународните механизми за пренос на податоци, WhatsApp во иднина ќе се потпира на Рамката за приватност на податоци ЕУ-САД за корисниците во ЕУ, која има за цел да обезбеди усогласеност со прописите за заштита на податоците.

WhatsApp ја менува и минималната возраст за користење на апликацијата во ЕУ од 16 на 13 години. На овој начин, WhatsApp може да обезбеди стандардизирана минимална возраст за користење на гласникот да се применува ширум светот.

Според соопштението од WhatsApp, се претпоставува дека сите сегашни корисници ќе ги прифатат новите услови и новите ќе се ажурираат автоматски.