РЕВИЗИЈА НА ИСТОРИЈАТА !? Италија го менува законот за да го наруши големиот углед на Јосип Броз Тито: “Тој ги украде историските италијански територии“

Комисијата за култура на Сенатот на Република Италија поведе постапка за доживотно одземање на титулата – „Витез на Големиот Крст“ (Cavaliere di Gran Croce) на поранешниот југословенски претседател и маршал Јосип Броз Тито. 

Зад процедурата стои Роберто Мениа, познат неофашист, а сега сенатор од владејачката партија Браќа на Италија, кој со децении отворено предлага „враќање“ на Истра, Кварнер и поголемиот дел од Далмација под италијанска власт.

Затоа Јосип Броз Тито треба да биде прикажан како криминалец, затоа што тогаш тоа значи дека неговиот криминален режим ги украл историските италијански територии и ги протерал Италијанците.

Историското барање за одземање на титулата доделена на југословенскиот претседател Јосип Броз Тито е од страна на членовите на семејствата на жртвите од масакрот на диктаторот – Истра, Риејка и поголемиот дел од Далмација. Истата сега конечно има позитивен исход со усвојувањето на дневниот ред, со што Владата се обврзува да покрене постапка за одземање на титулата – Витез на Големиот Крст“, ги цитираше и објави зборовите на Роберто Мениа неофашистичкиот веб-портал Il Primato Nazionale.

Роберто Мениа беше секретар на неофашистичката политичка партија МСИ-ДН во Трст, а потоа имаше високи позиции на национално ниво како заменик претседател на Парламентот (15. април 1994 година – 12. мај 2008 година) во Владата на Силвио Берлускони и државен секретар на Министерството за заштита на животната средина, земјиште и море. Од 10. ноември 2022 година тој ја извршува функцијата потпретседател на комитетот за надворешни работи и одбрана на Сенатот на Република Италија, а во исто време раководи со Одделот за Италијанци во странство на партијата Браќата од Италија. .

Неговото семејство е по потекло од Бује во Истра, а од младоста е дел од неофашистичка група која верува дека источниот брег на Јадранот и припаѓа на Италија. Можноста за тоа се појави за време на агресијата врз Хрватска, кога во летото 1991 година, Роберто Мениа, како дел од делегација во Белград, разговарал за наводно распарчување на Хрватска со соработниците на Слободан Милошевиќ. Таму ја разгледувале можноста за поделба на хрватската приморска територија со бунтовничките Срби некаде во близина на Задар, а неколку години подоцна тој тврдел дека е во контакт со раселените Италијанци од Истра кои според него изразиле волја да се „борат“ за италијанска Далмација.

Последната ситуација не е неочекувана затоа што по минатогодишните избори Роберто Мениа најави „ефикасно казнување на сите оние кои ги негираат измачувањата“, како и дека од новата Влада ќе побара длабока ревизија на државното финансирање на италијанското малцинство во Словенија и Хрватска со цел да се намали трошењето народни пари, како и конфискацијата на Титус.

Агендата на неговата партија ја обврзува Владата да ја отповика највисоката почест што италијанската држава му ја додели на југословенскиот претседател кој почина во 1980 година, предвидувајќи ја можноста за одземање на титулата на секој виновен за злосторства против човештвото, вклучително и на покојниот маршал Јосип Броз Тито

Јосип Броз Тито

Во моментов, законот за воспоставување на Редот на витези на Италија не предвидува укинување на почестите на починатите лица, па затоа италијанскиот парламент мора прво да усвои предлог-закон што го овозможува тоа, а потоа одземање на титулата на југословенскиот претседател.