Сателитите на Starlink продолжуваат да ја нарушуваат радио астрономијата, научниците се загрижени и за другите компании

Сателитите на SpaceX, кои ја сочинуваат сателитската интернет констелација Starlink, продолжуваат да ја нарушуваат радио астрономијата и покрај напорите да се ограничи нивното влијание, зголемувајќи го нивото на загриженост кај астрономите за иднината на оваа важна гранка на научното истражување.

Астрономите со помош на телескопот со низа фреквенција (LOFAR) лоциран во Холандија набљудуваа неколку десетици сателити Starlink на SpaceX и открија дека тие продолжуваат да испуштаат „ненамерно електромагнетно зрачење“ од нивната електроника, се вели во соопштението на Меѓународната астрономска унија.

„Известуваме за набљудувања на 65 сателити кои припаѓаат на соѕвездието Starlink на SpaceX. “, се вели во соопштението.

Ова значи дека овие пречки не доаѓаат од вистинската комуникација на сателитите, туку нивното присуство во региони чувствителни на радио, што може да влијае на астрономското набљудување во погодениот спектар.

Радиосигналите од далечните објекти во вселената, како што се галаксиите или активноста на светлечките објекти како што се белите џуџиња, може да биде тешко да се препознаат во типичниот радио-шум што доаѓа од копнени извори. Како такви, низите на радио телескоп често се наоѓаат во многу изолирани региони со што е можно помали радио пречки.

Сателитите Starlink на SpaceX претставуваат поинаков проблем. Плановите да се постават десетици илјади сателити во ниската орбита на Земјата за да се обезбеди интернет конекција, сателитската констелација заедно со неколку други планирани од различни компании ширум светот, се закануваат целосно да ги заситат радио-тивките региони со бучава што ќе ја оневозможи функционалната работа.

„Нашите симулации покажуваат дека колку е поголемо соѕвездието, толку овој ефект станува поважен додека зрачењето на сите сателити се зголемува. Загрижени сме, не само поради постоечките соѕвездија, туку и поради планираните, туку и поради недостатокот на јасна регулација што ги штити радиоастрономските опсези од несакано зрачење“, рече коавторот на истражувањето Бенџамин Винкел од Институтот за радио астрономија Макс Планк.

Истражувачите исто така рекоа дека SpaceX не прекршува никакви закони или прописи и дека компанијата се обидела да го ублажи влијанието на сателитот. Проблемот е што другите оператори нема да бидат толку кооперативни, а без меѓународни правила за емисии на сателитски радио, проблемот мора да се реши веднаш пред соѕвездијата на сателити да го заземат ноќното небо.