СВЕТОТ СЕ “ТРЕСЕ“ ОД ОДЛУКАТА НА САД – На Блискиот Исток пристигна моќна нуклеарна подморница: Дали ова е пораката до Иран ?

Централната команда на американската Армија утринава соопшти дека нејзината нуклеарна подморница вооружена со проектили вчера пристигнала на Блискиот Исток.

На 5. ноември 2023 година, подморницата од класата Ohio пристигна во областа на одговорност на Централната команда на Армијата на САД“, се наведува во соопштението до медиумите.

Sky News вели дека е без преседан САД јавно да го соопштуваат ставот на сите свои нуклеарни подморници и дека некои коментатори го гледаат ова како порака до Иран.

Sky News објаснува дека под „област на одговорност“ во изјавата се подразбира географски ограничената област во која САД имаат овластување да планираат и спроведуваат операции.

Се вели дека областа се протега од т.н. „Рог на Африка“ до Централна Азија и е надгледувана од Централната команда за да ги заштити американските безбедносни интереси.