Се предупредува за поскапување на лебот, Битиќи вели дека нема барања

Предупредувањата на пекарската индустрија дека ќе ги покачат цените доколку државата не ги субвенционира платите на пекарите се од заканувачки карактер и воопшто не се во духот на партнерскиот извештај што се градеше со години. , оценува вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи. Тој вели дека се уште не добил такво барање, но дека е подготвен да разговара со сите стопански гранки. Во меѓувреме, тој потсети дека пекарската индустрија е субвенционирана во делот на струјата, но од друга страна само дел од оваа индустрија го одржа ветувањето за намалување на цените.

„Само мал дел од пекарската индустрија го следеше договорот за намалување на цената што го имавме. И сега прашањето е дали ни треба нов договор господа или дали ни требаат нови правила за создавање пазар. Да, подготвен сум да разговарам, но подготвен сум и за порадикални мерки во смисла, да, ќе помогнеме, но тогаш државата ќе биде партнер во нивните бизниси“, изјави вицепремиерот за економски прашања. Фатмир Битиќи.

За намалувањето на цените, Битиќи рече дека има намалување, но не во очекуваниот обем. Тој вели дека е против радикални мерки, но ако аргументите не се на страната на индустриите, тогаш Владата е подготвена да ја укине субвенцијата за струја. Во меѓувреме, од март се најавува ново зголемување на минималната плата.

„Според последните информации што ги објави Државната агенција за статистика, зголемувањето на минималната плата ќе биде 12,55 отсто или треба да очекуваме дека минималната плата ќе биде околу 20.200 денари“, изјави вицепремиерот за економски прашања Фатмир. Битиќи.

ремиерот Ковачевски смета дека компаниите кои не ги намалуваат цените не треба да добиваат субвенционирана струја, додека Пазарната инспекција ги утврдува причините за нивниот потег.