Студентски протести и блокади во Скопје

0

 Во Скопје се најавени протести и студентски блокади во знак на незадоволство од Министерството за образование и наука.

Студентите предупредуваат дека овој пат ќе излезат на секој булевар во главниот град.

Од студентската организација потенцираа дека досега не е исполнето ниту едно ветување од ресорното министерство, јавува ИНА.

Се жалат дека се уште не им е исплатена стипендијата на студентите кои годинава првпат го добија ова право, додека доцнења има и за други.

Исто така, исплатата за субвенционираниот оброк е нередовна, иако претходно беше договорено средствата за оваа намена да се депонираат на првиот ден од тековниот месец за претходниот.

Преговорите за новиот закон за студентска храна, велат, се развиваат целосно нетранспарентно и нема официјални информации како ќе се прави покачувањето од 140 динари дневно.

Додаваат и дека ветената реконструкција на студентските домови се уште не е почната, иако велат дека им било кажано дека ќе започне во 2023 година.