Судот во Стразбур во четврток ќе ја објави одлуката за поништено помилување

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) во Стразбур не донесува позитивни или негативни пресуди, но утре е важен ден во однос на законитоста, бидејќи судот треба да ја објави одлуката за случајот. поврзано со поништеното помилување на поранешниот претседател Ѓореге Иванов, вели поранешната судијка на ЕСЧП Маргарита Цаца Николовска.

„Се согласувам дека ова е многу важна одлука и многу работи зависат од аспектот на законитоста“, рече Николовска за Локално .

Таа додава дека ЕСЧП не донесува позитивни или негативни пресуди, туку утврдува дали законот бил прекршен или не.

„Ако констатира прекршок, тогаш треба да се види дали е процедурална или мериторна. Во случај на процедурална повреда странките можат да бараат повторување на постапката, но тоа повторно зависи од самата процедурална повреда. тоа е мериторно, потоа во зависност од повредата треба да се оцени дали треба да се измени законска регулатива или да се донесат нови закони“, вели Николовска.

Запрашан дали може да се отповика помилувањето откако ќе се даде, судијата вели дека ова е нејасно, имајќи ја предвид состојбата на работите поврзани со случајот.

„Прашање е дали имало можност да се даде помилување, имајќи ги предвид законските одредби во Македонија. Тоа е нешто што прво треба да се утврди, па потоа да се разговара или да се даде мислење“, забележува Цаца Николовска.

Во случајот се опфатени поранешните функционери на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, Тони Јакимовски, Гордана Јанкулоска, Миле Јанакиески, Сашо Мијалков, Кирил Божиновски и други.

ЕСЧП објаснува дека апликантите биле осудени за наводни кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското прислушување. Од претседателот добија помилување кое подоцна беше поништено. Тие беа осудени по поништувањето.

Уставниот суд уште во 2016 година ги укина измените на законот од 2009 година, со што му даде можност на претседателот да помилува без да ја спроведе постапката за помилување. Веднаш по одлуката на Уставниот суд, тогашниот претседател Иванов одлучи да ги помилува функционерите на ВМРО-ДПМНЕ, што резултираше со јавен негодување и масовни протести.

ЕСЧП треба да даде одговор дали ќе опстанат предметите на поранешното Специјално обвинителство (СЈО) и дека обвинителството е оправдано, или предметите ќе бидат стопирани и поголем дел од предметите поништени. Доколку обвинетите и осудените се прогласат за жртви, тогаш државата може да добие и инструкции да плати отштета.