‘ТАЈНАТА ОПЕРАЦИЈА НА КРЕМЉ!’ – Владимир Путин го гаси огнот по бунтот на Евгениј Пригожин, но сега се поставува клучното прашање од кое треперат и најмоќните во Русија!

0

Во серијата извештаи и анализи кои се обидуваат да ги расветлат позициите на Владимир Путин, откако неговиот децениски послушник и сојузник Евгениј Пригожин ги испрати своите платеници кон Москва, остана незабележано она што рускиот претседател за прв пат јавно кажа дека групата Вагнер е целосно финансирана од државата. 

Оваа изјава има голема тежина со оглед на она што се има случувано во минатото, а веројатно и на расплетот на аферата – „ЕВГЕНИЈ ПРИГОЖИН“, која доминантно е класифицирана како обид за државен удар.

Евгениј Пригожин

Владимир Путин кажа дека само во периодот од март 2022 година до мај 2023 година, Вагнер бил финансиран со 196 милијарди рубљи, што е околу 2,26 милијарди долари. Од таа сума, 86 милијарди рубљи се директни плаќања, додека 110 милијарди рубљи се однесуваат на исплати за осигурување. Дополнително, Русија го финансираше и угостителското претпријатие на Евгениј Пригожин со уште 80 милијарди рубљи, што значи дека за краток временски период околу 3 милијарди долари отишле во различни бизниси на воениот злосторник Евгениј Пригожин. Во исто време Владимир Путин коментираше: „Се надевам дека никој ништо не украл, или не сокрил, сето тоа ќе го утврдиме“.

Со оглед на тоа што долго време беше јавна тајна дека меѓународните операции на Вагнер се засноваа на разни тајни извори на финансирање поврзани со рускиот извозен бизнис (нафта, гас, метали, руди…), беше јасно дека само Владимир Путин може да одобри такви матни бизниси. Отворено е и прашањето до кој степен поединци, вклучително и Владимир Путин, успеаја да извлечат корист од матното финансирање на Вагнер, и што очигледно Владимир Путин има намера да го искористи за прогон и пресметка против неговиот „готвач“.

Пораката на Владимир Путин за финансирање на Вагнер и проверка „кој украл“ е класичен пример на руска политичка истрага со цел да се пресмета, иако тој е секако најодговорната личност во земјата за валканите финансии на Вагнер.

Не треба да се верува дека истрагата на Владимир Путин за тоа дали некој украл нешто во случај на големи финансиски трансфери на Вагнер ќе биде објективна и фер, односно дека после тоа ќе се знае вистината за патиштата за крвната парична помош, но апсолутно е јасно дека Владимир Путин има најде нов механизам за закана на сите кои на кој било начин биле вклучени во операциите на Вагнер, без разлика на која страна биле за време на минатонеделниот бунт.

Владимир Путин

Истрагата на Владимир Путин сигурно јавно ќе ги вклучи Евгениј Пригожин и неговите луѓе, но и високи функционери, офицери и министри. Тоа дури го покренува прашањето дали е можно Владимир Путин во одреден момент на јавен настап да ги потврди старите обвинувања на Евгениј Пригожин за корупција од страна на военото раководство и на тој начин да ја одведе аферата – „ЕВГЕНИЈ ПРИГОЖИН“ во сосема поинаква насока од неуспешниот воен удар ? Тоа е тешко прашање, но кога Владимир Путин наредува и спроведува истраги, во Русија треперат дури и оние кои се сигурни дека немаат никаква врска со „сериозните злосторства“ против државата.

Прашањето за судбината на Евгениј Пригожин е, на крајот на краиштата, неважно, бидејќи се работи за профил на човек кој цело време му служел на Владимир Путин за валкани работи и секогаш изгледал подготвен да се откаже од него, а тој сигурно нема да дозволи бизнисот на Вагнер да го уништи неговиот углед на претседателските избори во 2024 година. Токму спротивното; лукавиот Владимир Путин ќе се обиде да освои поени за ова, иако преку глава е вмешан во работите на Вагнер.

Која насока би можеле да заземат конфронтациите во Русија, можеби ќе биде појасно откако ќе се види каква ќе биде судбината на озлогласениот руски генерал Сергеј „Армагедон“ Суровикин, кој одржуваше добри односи со Евгениј Пригожин, а во јавноста не беше виден од саботата наутро, кога за бунтот на Вагнер сними видео кое личи на киднапирање. Треба да се земе предвид дека Владимир Путин го иницираше процесот на конфискација на тешкото оружје од групата Вагнер и ја опремува Националната гарда под водство на Виктор Золотов со артилерија и тенкови, што изгледа како порака дека е подготвен за цивилна војна.

Официјално, Кремљ ја отфрла тезата дека Сергеј Суровикин знаел за намерата на Евгениј Пригожин да испрати единици кон Москва, иако неколку извори предупредуваат дека неколку луѓе во безбедносните служби знаеле за идејата на Евгениј Пригожин за бунт/пресметување против министерот за одбрана Сергеј Шојгу и командантот на Генералштабот, Валери Герасиов. Евгениј Пригожин го нарече маршот кон Москва – „марш за правда“.

Интригантно е што Димитриј Песков, како портпарол на Владимир Путин, сега го брани Сергеј Соровикин, висок офицер кој беше главната врска меѓу московското воено раководство и Евгениј Пригожин, исто како што е невообичаено што без оглед на бројните убиства на руски војници и офицери, Вагнер добија амнестија, а за Евгениј Пригожин беше практично договорено бегство во Белорусија. Кој има овластување да направи такво нешто освен Владимир Путин ?