Три знаци кои се појавуваат 24 часа пред опасна ситуација: Докторите објаснуваат што треба да знаете пред пристигнувањето на итната помош

Најголем број на срцеви напади се јавуваат кај лицата кои страдаат од кардиоваскуларни заболувања. Срцевиот удар е еден од најсмртоносните медицински итни случаи – се јавува кога срцето престанува да чука, а за разлика од срцев удар, срцевиот напад предизвикан од ненормален срцев ритам.

Постојат предупредувачки симптоми кои можат да се појават 24 часа пред ненадеен срцев напад. Околу половина од пациентите имаат симптоми во часовите, деновите или неделите пред срцевиот застој“, велат докторите и експертите.

Докторите проучувале колку се чести симптомите кај пациенти со срцев напад. Истражувачите проучувале повеќе од 1.500 возрасни лица во САД за да видат дали нешто може да укаже на опасна состојба. Еве ги резултатите:

1.) КРАТОК ЗДИВ – Најчестиот ран знак на срцев напад е отежнато дишење, медицински познат како диспнеа. Околу 41 процент од пациентите го имале овој знак. Докторите забележуваат дека тоа е единствениот знак значително поврзан со срцев напад и кај мажите и кај жените.

2.) БОЛКА ВО ГРАДИТЕ – Болката во градите е вториот најчест знак. Тоа влијае на околу една третина од пациентите, но е значително поврзан со срцев напад кај мажите, но не и кај жените.

3.) ПОТРЊЕ – Дијафореза, или обилно потење, исто така влијаеше на повеќе пациенти со срцев напад од другите во итни случаи. Околу 12 проценти имале симптоми. Исто така, потење е забележано само кај мажите, а не и кај жените.