Украинците наместо најновата верзија добиваат застарена верзија на тенкот M1 Abrams! Пентагон тврди: “Најновата верзија ќе ја имаат најдоцна до есен…“

0

Соединетите Американски Држави (САД) наскоро ќе и достават на Украина 31 примерок од тенкот М1 Abrams, но не во верзијата М1А2 како што се очекуваше, туку М1А1, која е малку посиромашна верзија на овој американски тенк и која е направен за земјите од Персискиот залив – Ирак и Саудиска Арабија, како и Египет и Марко.

Објаснувањето за оваа одлука лежи во брзината на испорака, бидејќи е многу полесно да се испорача верзијата на M1A1 отколку модернизираната верзија на A2, тврдат двајца американски владини претставници за CNN.

Оваа одлука се оправдува со тоа што тие тенкови ќе можат да пристигнат во Украина наесен, во однос на претходната временска рамка, која беше еден или два дена.

Работиме на тоа. Се прават некои промени во процесот за да се забрза“, посочич координаторот за стратешки комуникации на Советот за национална безбедност, Џон Кирби, во изјава за медиумите од Пентагон.

Пред повеќе од еден месец, САД објавија дека во Киев ќе биде испорачана најновата верзија на американскиот тенк М1А2. Меѓутоа, проверката покажа дека овие тенкови треба да се произведуваат како нови или постоечките тенкови од арсеналот на американската армија да се модернизираат со инсталирање дигитални системи, за што би била потребна покомплексна обука од украинските војници, но и да се зголеми бројот на персоналот кој ги одржува тие тенкови.

САД не се откажуваат од испораката на тој тенк и тоа на ниво на јачина на еден тенковски баталјон.

Што се однесува до другите земји од таканаречената тенковска коалиција, Полска испорача 4 тенкови Leopard 2А4 на Украина, Канада 4, Норвешка 8, Шпанија 8. Украинските екипи завршуваат забрзана обука во Германија и Шпанија за контрола на тенковите, додека еден дел е завршен во Полска. До крајот на март и Велика Британија објави дека на украинската армија ќе и ги достави своите 14 тенкови од нив.

Развојот на тенкот Abrams започна во 1972 година под ознаката HM-1. Тенкот е создаден врз основа на студија која бара од екипажот да преживее удар на тенк, да има подобрена огнена моќ, оклопна заштита, нов систем за контрола на огнот во споредба со тенковите од семејството Paton, особено М-48 и М-60. Проектот беше заврши во 1978 година, а две години подоцна армијата ги добија своите први примероци. Од првиот тенк во 1980 година до денес, тенкот претрпе 16 модификации.

Во арсеналот на американската армија има 6.900 тенкови. Покрај САД, тенкови во својот арсенал имаат Австралија, Саудиска Арабија, Ирак, Мароко, Кувајт, Египет.

Првите верзии на тенкот беа опремени со топ од 105 мм, кој по пустинската бура беше заменет со лиценциран германски мазен отвор од 120 мм. Куполата и топот се погон на електрохидраулично, а борбениот комплет е 40 гранати.

За топот М256 се развиени неколку видови гранати под калибар со јадро од осиромашен ураниум, кумулативно деструктивни, експлозивни со класична и касетна боева глава. Покрај ласерскиот пронаоѓач на опсег, системот за контрола на пожарот има и балистички дигитален компјутер, основниот уред за насочување на командантот и временски сензор.

Балистичкиот компјутер обезбедува податоци за далечната цел, а сите податоци се прикажуваат на екранот на командантот. Термичкиот транспорт овозможува откривање на целта на растојание од 4 km, повторна идентификација на растојание од 2 km. Благодарение на теренецот и стабилизацијата на топот, отстапувањата од целта во движење изнесуваат од 0,6 до 0,9 m. 

Главниот уред за набљудување AN/VVG-2 е интегриран со термичка слика и работи на пасивни и активни канали за термичка слика. Помошниот уред за насочување работи само на канал. Топџијата има и телескопски тип пасивно нишанење со дневен канал. Возачот има три перископи за набљудување, страничниот е свртен кон задниот дел за пошироко набљудување. Средниот перископ е заменлив со пасивниот и засилувач од втората генерација.