Франција и Италија ќе и достават ПВО систем МАМБА на Украина

Франција и Италија ги финализираа техничките разговори за заедничка испорака на системот за воздушна одбрана САМП/Т-МАМБА на Украина напролет оваа година година, соопшти француското Министерство за одбрана.

Системот САМП/Т-МАМБА е со среден дострел земја-воздух.

Ова ќе и овозможи на Украина да се брани од руски беспилотни летала, ракети и напади со авиони, преку покривање на значителен дел од украинската територија, се наведува во соопштението на француското Министерство за одбрана.