ХОРОР! АЈКУЛА ОДГРИЗА ГЛАВА НА НУРКАЧ: Рибари гледале како ајкула ја џвака главата – но немале како да го спасат

Маж (50) на 5 јануари нуркал во залив на западниот брег на Мексико кога бил нападнат од ајкула долга 5,7 метри.

Ајкулата му ја откина главата на Лопез во застрашувачки напад.

– Нуркаше кога животното го нападна, му ја откина главата и ги гризеше двете рамења – изјавил рибар кој бил сведок на нападот.

Лопез нуркала без цистерни со кислород кога предаторот го нападнал.

Очевидец рече дека неколку ајкули биле видени во тој регион неколку дена пред нападот и дека рибарската екипа била подготвена за можни напади.

– Локалните нуркачи беа предупредени за присуство на ајкули во тој регион и повеќето од нив не влегоа во морето неколку дена – рече рибарот.

Големите бели ајкули можат да пораснат до 6 метри, а тежат до 2 тона и имаат до 300 остри заби.

Кога напаѓа, предаторот може да плива со брзина до 56 километри на час, водејќи се од многу силно сетило за мирис, но најчесто лови китови, морски лавови, делфини и желки. 

Луѓето често ги мешаат со фоките, особено кога носат костими за нуркање.

Тие обично се оддалечуваат по еден залак кога ќе сфатат дека човекот не е нивниот природен плен, но штетата предизвикана од само еден силен залак често е фатална.