Хоџа: Политичката сцена претворена во шопинг тезга

0

Заменик-претседателот на Движењето БЕСА, Аријанит Хоџа изјави дека актуелната Влада политичката сцена во земјава ја претвори во пазарна тезга, според него, Владата не работи во интерес на граѓаните. но како да се обезбеди уште еден пратеник за да му трае векот до следните избори.

„Тоа што се случува во собранието е многу небитно, верувајте ова е влада на бројки. Ова е влада која Собранието или политичката сцена го претвори во пазарна тезга. Овие сега не се борат да имаат јасна визија како државата треба да оди напред. Борбата денес на партиите на власт е како да се обезбеди заменик плус, да се одржи оваа власт во живот до следните избори… Не постои влада која потекнува од легитимитетот на граѓаните и затоа тоа е нашата теза од ден претходно за тие да се погледнат самите себе треба да ја вратиме волјата на народот и народот да одлучи кој ќе го застапува. Бидејќи во моментов не е застапена волјата на граѓаните, засега е застапена само волјата на интересната група на некои политички партии за спас на кариери“, рече Аријанит Хоџа.

Коментирајќи ги последните случувања во земјава, тој рече дека постои голема неизвесност и дека се прават сите напори некои луѓе да се сместат во фотелјите на власта.

Ние први кажавме дека оваа Влада е Влада на бројки и не е Влада на легитимитет. Први кажавме дека интересот за влез во оваа Влада нема врска со промена на позитивниот аспект на состојбата или состојбата на граѓаните, туку едноставно со сместување на некои личности во фотелјите на власт… За во моментот државата е во тотален вакуум… Ја имаме ДУИ во ситуација на поделеност, каде што не се знае дали групата што ќе се отцепи е дел од власта или од опозицијата, ја имаме ситуацијата со Алтернативата која , иако одлуката за напуштање Владата два дена подоцна ги доби имињата доставени до собранието за разрешување на нивните министри и имаме ситуација кога Алијансата за Албанците молчи да аргументира за нејзино вклучување во владата, а едвај чека да види броевите без разлика дали се или не треба да се заклучат.