Целосно повлекување од Русија?

Најголемата светска берза за криптовалути, Binance, ги прегледува своите операции во Русија и може целосно да се повлече од оваа земја, објави Wall Street Journal.

„Ги разгледуваме сите можности, а една од нив е целосно повлекување од Русија“, изјави за WSJ претставник на крипто берзата Binnens под услов да остане анонимен.

На 26 август, Binance им оневозможи на Русите да тргуваат со која било валута освен рубљата преку P2P (услуга peer-to-peer, „лице до лице“, без посредник на размена), а тоа се случи откако WSJ објави дека Binance сè уште поддржува картички на санкционирани руски банки, Сбербанк и Тинкоф, пренесува Комерсант.

Како што е наведено на каналот „База телеграм“, WSJ во таа прилика предложи Бијненс да им дозволи на руските граѓани да ги носат парите преку граница.