Цената на златото достигнува историски максимум!

0

Цената на златото скокна за 10,94% оваа година, поттикната од геополитичката нестабилност, вклучувајќи ја војната во Украина и зголемената инфлација. Цената на златото ја поддржаа и светските централни банки на земји како Индија, Турција, Кина и Русија, кои купија рекордни количини злато.

Инвестициската компанија „КапиталРС“ од Белград подготви бесплатен водич „Како да тргувате со цената на златото онлајн“ за сите кои се заинтересирани да научат како да тргуваат со цената на златото преку Интернет (т.н. финансиски договори за разлика, англиски CFD). Водичот е прилагоден на сите нивоа на знаење и можете да го преземете преку линкот подолу.

Калифорниската Silicon Valley Bank и Signature Bank во Њујорк банкротираа во март. Потоа на ред дојде европската банка Credit Suisse, која беше блиску до колапс, но беше спасена од банката UBS. По тие настани во март, загриженоста за продолжување на кризата беше намалена. Сепак, стравувањата од продолжување на банкарската криза повторно се разбудија минатата недела по веста дека банката First Republic прогласи банкрот и дека ќе биде преземена од JP Morgan, како и дека уште неколку банки се во ризик од банкрот. Регионалната банка PacWest Bancorp изгуби 70% од својата вредност во последните 5 работни дена.

Пазарите беа потресени од загриженоста за оваа „повторна разбудена“ финансиска криза во банкарскиот сектор и како резултат на префрлањето на средствата на инвеститорите во злато.

Повеќето трговци се согласуваат дека банкарската криза е фактор што ги турка цените на златото кон рекордно високо ниво, а кризата се чини дека е далеку од завршена во овој момент. Ситигруп очекува цената на златото да достигне 2.300 долари во наредните месеци.