Чувствувате вртоглавица? Еве можни причини зошто светот се врти околу вас

Постојаното чувство на вртоглавица може да се претвори во сериозна пречка за вашата концентрација и секојдневните активности.

Ако откриете дека често се наоѓате во таква ситуација, важно е да ја разберете причината за оваа состојба.

Според докторот Фархат Шаик, постојат многу причини зошто луѓето се соочуваат со таков проблем.

Една од најчестите причини е дехидрација, замор, па дури и главоболки може да бидат предизвикани од дехидрација. Особено во зима тоа се случува почесто бидејќи не пиете доволно вода, во време кога се препорачуваат 13 чаши дневно во зависност од возраста, полот и секојдневните активности, пишува Парад.

Друга причина е наглото намалување на крвниот притисок. Ова може да се случи кога ќе станете од седечка положба или откако ќе легнете.

Бременоста, лековите и долгиот престој во кревет исто така може да предизвикаат нагло опаѓање на крвниот притисок.

Но, ова може да биде и знак за низок шеќер во крвта бидејќи мозокот не добива доволно гликоза, елемент што му е потребен на овој орган за повеќе енергија. Луѓето со дијабетес имаат поголема веројатност да го искусат ова чувство отколку луѓето без дијабетес.

Прескокнувањето на оброците и недоволното внесување на јаглехидрати, исто така, може да предизвика намалување на нивото на шеќер во крвта. Важно е да не ги прескокнувате оброците и да имате доволно јаглехидрати, цитира Анабел.

Конечно, д-р Шаик вели дека оваа сензација може редовно да биде несакан ефект на лековите. Нешто поретко, но таа вели дека тоа може да биде и знак за сериозна здравствена состојба, како што е срцев или мозочен удар.