Шокантно предупредување од научниците: Можен колапс на „глечерите на судниот ден“ и драматичен скок на нивото на морето

Океанските струи би можеле да доведат до колапс на ледената покривка на Амундсенското Море на Западен Антарктик, вклучувајќи го и познатиот „глечер на судниот ден“, што драматично би го подигнало нивото на морето. Ова шокантно предупредување од страна на научниците од Јапонија и Јужна Кореја беше објавено во студија во Nature Communications.

За разлика од претходните студии, кои го поврзуваа топењето на ледената покривка главно со ветровите, ова ја нагласува улогата што ја играат врските помеѓу океанските струи и океанското дно, што предизвикува топла вода да излезе на површината, објави Универзитетот Хокаидо.

Ледените плочи најбрзо се менуваат на глечерите Пајн и Твајтс, кои ги нарекуваат „глечер на судниот ден“. Тие претставуваат огромни бариери, а нивното брзо топење и можниот колапс претставуваат закана за крајбрежните заедници ширум светот.

– Интензитетот и патеката на океанските струи кои циркулираат околу ледените плочи директно влијае на доаѓањето на топлите води, а со тоа влијае и на брзината на топење – изјави Тевук Парк, истражувач од Корејскиот поларен истражувачки институт.

Ова покажува колку е важно разбирањето на океаните кога се зборува за климатските промени. Истражувачите посветиле посебно внимание на термоклинот, слојот на океанот помеѓу топла длабока вода и поладна површинска вода.

– Нашето откритие го предизвикува конвенционалното разбирање на она што се случува. Тоа покажува дека врските помеѓу океанските струи и океанското дно носат топла вода на површината, што го забрзува топењето на мразот. Сега кога го знаеме тоа, мораме да ја преиспитаме загубата на мразот на Антарктикот – изјави Јошихиро Накајама од Универзитетот Хокаидо.